The Dalai Lama stie sa isi ceara scuze si cand nu greseste

The Dalai Lama stie sa isi ceara scuze si cand nu greseste

In contextul unui interviu acordat BBC-ului dar si a unei afirmatii mai vechi, din 1992, facuta in timpul unui interviu pentru Vogue Paris, His Holiness the Dalai Lama a glumit spunand ca urmatorea sa reincarnare ar fi bine sa fie o femeie dar nu ar strica sa fie atractiva. 

Diverse organizatii, anumite activiste feministe si toti ipocritii din lume au sarit sa il crucifice pentru aceasta declaratie. 

Daca imi permiteti am sa va explic de ce aceasta gluma din 1992, repetata in 2019 nu trebuie tratata decat cu seninatatea la care His Holiness the Dalai Lama invita de fiecare data.

In primul rand, si barbatii si femeile, daca ar avea de ales, asa cum se presupune in cazul reincarnarii, toti si-ar dori sa se reincarneze intr-o varianta estetica imbunatatita. 

Numai un ipocrit ar spune: Eu vreau sa ma reincarnez cel/cea mai urata persoana din lume.

In al doilea rand, nu putem sa vorbim despre obiectificarea femeii, deoarece His Holiness vorbeste despre persoana sa ipotetica si viitoare, o femeie care isi doreste sa fie atractiva. Sa nu uitam ca femeile declara ca vor sa se aranjeze, sa isi imbunatateasca aspectul exterior, pentru ele, nu pentru partenerul de viata. 

In al treilea rand, in contextul initial in care a aparut gluma, His Holiness spune ca o reincarnare ca femeie ar fi mai utila si apoi adauga, in gluma, ca  ar trebui sa fie atractiva.

His Holiness, a inteles cat de greu de acceptat este un mesaj venit de la o persoana respingatoare din punct de vedere fizic. La fel cum este si un mesaj venit din partea Gertrudei. Anii de predica din pozitia de Tibetan raportati la rezultate poate ca i-au aratat ca el nu a reusit sa fie un vector de imagine, in afara lumii budhiste, atat de important pe cat si-ar fi dorit.  

In al patrulea rand, in lupta pentru emanciparea femeii, trebuie sa ne asiguram ca toate femeile sunt tratate cu respect si in mod egal cu barbatii, nu sa infieram esteticul sau si mai rau sa glorificam lipsa acestuia. In lipsa unei corecte intelegeri a ce presupune lupta de emancipare, de orice natura, vom ajunge sa nu mai putem aprecia valoarea pentru simplul motiv ca nu mai putem sa vorbim despre lipsa acesteia. 

Nu in ultimul rand, gluma din 1992 avea menirea sa aduca o incurajare revistei care il avea ca invitat. Raportarea la estetic si aducerea in discutie a atractivitatii avea rolul sa complimenteze esenta revistei Vogue si a industriei pe care o reprezenta. Daca doriti, la nivelul anului 1992, aceasta mica completare este un exemplu de atentie, compasiune si fina diplomatie. 

Poate insa cel mai de apreciat din toata poveste asta este ca la cei 84 de ani ai sai, His Holiness the Dalai Lama stie sa isi ceara scuze, spre deosebire de majoritatea celor care au sarit sa ii gaseasca o vina.

Dupa aproape 30 de ani, nu sufletul si abilitatile diplomatice ale His Holiness the Dalai Lama s-au schimbat (desi are o varsta venerabila) ci sensul real al multor lupte de emancipare. 

In esenta, cand nu ne vom mai dori ca femei sa fim atractive si ca barbati sa avem un penis mare, vom fi incetat de mult sa mai existam ca specie pe acest pamant. 

Toate textele si opiniile mele sunt pamflete si trebuiesc tratate ca atare. De asemenea niciun text nu trebuie tratat ca o generalizare. Eu sunt sigur ca exista si romani demni insa nu despre ei vorbesc eu.