Capela poporului

Capela poporului

Recent, parlamentul Romaniei a inaugurat o capela ortodoxa in sediul institutiei.
O initiativa laudabila. Imaginati-va pentru o clipa ca erati vizitator. Ajungeati la Parlament, treceati prin filtrul de securitate, incepeati turul de vizitare si dintr-o data va lovea o nemaistapanita dorinta sa va rugati. Va lovea tare, asa cum te loveste o pisare dupa 6 beri si un mic. Nu mai puteai sa astepti pana acasa, sau pana sa ajungi in curte unde gaseai Catedrala Neamului. Trebuia musai sa te rogi acolo pe loc, ca altfel de rugai pe tine.

Slava Domnului cu aceasta initiativa, ca acum poti sa te opresti din vizitat si poti sa ceri sa mergi sa te rogi in liniste la capela ortodoxa.

Initiativa este laudabila si pentru ca adauga o noua activitate in parlament. Pana acum, parlamentarii puteau sa doarma, sa manace si sa se balacareasca in timpul serviciului. Acum se pot si ruga.

Pentru ce s-ar putea ruga insa alesii? Ai puea crede ca s-ar ruga sa le iasa combinatiile, sa nu isi piarda imunitatea si sa fie arestati sau ar aduce multumire, in sculare si in culcare, nici lor nevenidu-le sa creada ca niste analfabeti functionali, precum ei, au ajuns sa conduca destinele unei natiuni.
Gresit. S-ar ruga pentru binele tarii. Tara asta nu se poate salva prin legi, ordine si onoare ci numai prin rugaciune si post. Cum ei erau deja la post (din cand in cand), tot ce mai aveau nevoie pentru ca sa rezolve problemele tarii, era un loc de rugaciune.
Capela nu este insa prevazuta cu un popa. Colegii securisti din parlament l-ar fi desconspirat imediat. Nu pupa popa nicio spovedanie asa ca desi le-ar fi placut sa mai praduiasca cu un salariu bugetul national, au trebut sa renunte de data asta.

Nu inteleg insa, unde merg sa se roage analfabetii functionali de alte confesiuni.
In bunul spirit romanesc si ortodox, ne-am rezolvat problema noastra fara sa ne pese de minoritati. Pe reprezentantii altor culte ore nu ii trece aceeasi dorinta apriga de rugaciune? Ei cum o rezolva? Au moscheea sau sinagoga in suflet? Catolicii oare nu merita o capela pentru ca la ei nu vine lumina sfanta?

Interesant de retinut este faptul ca in locul in care este azi capela, a functionat biroul care verifica activitatea directorilor de departament din Parlament.
De acum, de verificari se ocupa Sfantul Petru.

Toate textele si opiniile mele sunt pamflete si trebuiesc tratate ca atare. De asemenea niciun text nu trebuie tratat ca o generalizare. Eu sunt sigur ca exista si romani demni insa nu despre ei vorbesc eu.