Metoo, daca nu este legal si moral este tot un abuz

Metoo, daca nu este legal si moral este tot un abuz

Orice barbat care abuzeaza sau profita de o femeie fara voia ei trebuie pedepsit. Nu exista justificare pentru agresiune fizica, psihica sau viol.

Au existat insa cazuri cand si femeia a profitat de pe urma unei relatii dubioase (propunere indecenta fara viol) cu un barbat aflat pe o pozitie de forta.

Zeci de ani dupa, daca femeia simte sa il acuze pe profitor, trebuie sa fie judecata in egala masura cu cel pe care il acuza. Si orice forma de acuzatie initiala trebuie sa aiba doar o forma juridica. La finalul procesului, daca acuzatia se dovedeste intemeiata, atat barbatul abuzator cat si femeia profitoare trebuie sa plateasca cel putin cu stigma sociala.
Trecerea complicitatii si avantajelor ei sub tacere este o grava palma morala nu peste fata barbatului ci peste cea a femeilor care au stiut sa refuze ‘oportunitatea’ si care si-au construit carierele pe calea cea lunga si anevoioasa. Nu pot sa nu ma intreb cate femei talentate si frumoase care nu au acceptat sa se injoseasca si-au vazut cariera spulberandu-se inainte sa prinda contur.

Actrita americana, Ashley Judd, intr-un interviu pentru BBC, spunea de curand ca miscarea condusa de ea o sa le invete pe femeile din lumea filmului ca intalnirile de business nu trebuie sa aiba loc in hoteluri. Daca femeile aspirante la lumea filmului inca mai cred ca intalnirile de business au loc in camerele de hotel va imaginati despre ce nivel de educatie vorbim? Mai ramane sa le invete sa nu uite sa respire.

Si nu se poate sa luam lectii de la actorii Hollywood-ului cand ei sunt cei care au promovat si ridicat la rand de glorie ideea de ‘indecent proposal’. Sa ne aducem aminte cat s-au mai mandrit cu mizeria aia de film si cat s-au mai batut femeile pe rol fara sa se gandeasca nici macar pentru o clipa la consecintele pe termen lung asupra imaginii femeii. Hollywood-ul are insa voie sa faca bani indiferent de pret.

Si de mine (#metoo), cand aveam 19 ani, a vrut cineva sa profite sexual dar eu am stiut sa spun nu. Nu poti sa profiti si apoi sa te plangi. Plangerea are valoare doar atunci, pe loc.
Am avut apoi, de-a lungul carierei, o sefa care desi m-a apreciat mult, alegea sa promoveze femei, fiind la randul ei o femeie greu incercata de egali si de societate. Una dintre femeile promovate de ea a ajuns o securista ordinara si o rotita importanta din mecanismul care a delapidat firma respectiva de multe milioane de euro.

Niciodata nu este prea tarziu pentru a pedepsi un abuzator. Acuzatia trebuie insa dovedita in instanta si pusa in balanta cu morala acuzatorului. Si asta pentru ca sa fie totu si legal si moral si in spiritul egalitatii intre sexe.

Toate textele si opiniile mele sunt pamflete si trebuiesc tratate ca atare. De asemenea niciun text nu trebuie tratat ca o generalizare. Eu sunt sigur ca exista si romani demni insa nu despre ei vorbesc eu.