Primarul de la Timisoara se viseaza DJ

Primarul de la Timisoara se viseaza DJ

Cica primarul de la Timisoara a dispus ca manelele si gratarele sa fie interzise in spatiul public. Aceasta decizie i-a facut pe multi sa se simta datori cu o parere. Ma dor deja urechile de cate mizerii am auzit. Am auzit analfabeti punandu-si problema daca nu cumva si posturile de radio care difuzeaza manele nu cad si ele sub incidenta acestei glume proaste de dispozitie.

Pentru a intelege trebuie mai intai sa intelegi contextul. De mai multi ani, in Timisoara, autoritatile si o parte a populatiei incitata de acestea si de mass-media se declara deranjate de petrecerile organizate de romi pe strazile din Timisoara. Nimanui nu pare sa ii pese de o traditie practicata de toti romanii cata vreme o practica si romii. 

Oamenii pretind sa fie deranjati de corturile de nunta din fata caselor si de manele. Este si normal avand in vedere ca majoritatea sunt necasatoriti si cei care s-au casatorit nu au facut-o in fata casei ci la Castelul Pelisor.

Se pare ca toti romanii, in afara de romi, se distreaza la nunta numai pe Vivaldi. Nu este de mirare ca sunt deranjati de manele. 

Este evident ca avem de a face cu o natiune elevata. Originile aristocrate ne fac nu numai sa ne delectam cu marii clasici dar si sa mancam doar caviar. Numai gandul la fumul gratarelor pe care ard micii ne ingretoseaza. 

Avem insa o problema. Pana si cei cu sange albastru ca noi nu pot sterge cu buretele o traditie. 

Oricat de aristocrati am fi nu ne putem dezice de traditie. Acesta este motivul real pentru care vrem sa facem nunta la cort si nu la un salon luxos.

Aici apare problema noastra. Daca nu putem interzice traditia, cu atat mai putin putem decide playlistul nuntii. Primarul oficiaza nunta dar nu este DJ-ul petrecerii. Se pare insa ca primarul de la Timisoara si-a gresit cariera.

Colac peste pupaza, dispozitia primarului interzice si dedicatiile. Nu interzice insa strigaturile si chiuiturile, desi exista deja legi in vigoare privind ordinea si linistea publica. Cu alte cuvinte poti sa fluieri, sa zbieri, sa faci ca toate orataniile numai sa nu sa nu rasune in eter cuvintele “100 de lei de la nasu’ mare pentru mireasa”.

Daca gurile rele spun ca toti romanii sunt manelisti nu numai romii, nuntile cu dedicatii sunt intr-o majoritate covarsitoare practicate de lautarii chemati sa cante live la nuntile de romi.

Asta imi arata clar ca dispozitia primarului ii vizeaza cu precadere pe romi. Primarul stia ca nu poate interzice nuntile in spatiul public. Cu romii se descurca dar il linsau aristocratii. 

Din acest motiv aceasta dispozite nu se va aplica niciodata daca vrem ca fundurile noastre de aristocrati sa nu fie palmuite de cei ce respecta toti oamenii indiferent de culoarera sangelui.

La final vreau sa mai amintesc un singur lucru. India este vizitata anual de cel putin un milion de turisti care vin strict pentru a participa la o nunta. In India, nuntasii nu au doar un cort dar pleaca in procesiune pe strazi cu tot cu formatie, boxe, cai si elefanti in functie de starea materiala a familiilor. Canta, danseaza si se opresc la fiecare cold de strada ore bune in miez de noapte. Credeti ca ei nu au ‘aristocrati’ care sunt deranjati de aceasta traditie? Au, dar nu se rusineaza nimeni cu traditiile, indiferent carui grup etnic apartin.

Miza reala a acestei dispozitii nu sunt insa manelele. Manelele se vor auzi in continuare din curtile oamenilor. Manelele sunt doar pretextul prin care primarul vrea sa interzica petrecerile in spatiul public. Primarul stie foarte bine ca daca se interzic manelele in spatiul public o parte dintre oameni nu vor mai bloca circulatia pe strada in ziua nuntii. Cum aristocratii vor iesii in continuare (ei neascultand manele), in acest fel primarul incearca sa ii tina dupa gard in special pe romi. Se pare ca il deranjeaza la vedere.

Toate textele si opiniile mele sunt pamflete si trebuiesc tratate ca atare. De asemenea niciun text nu trebuie tratat ca o generalizare. Eu sunt sigur ca exista si romani demni insa nu despre ei vorbesc eu.