Romania, prada mitomanilor si escrocilor

Romania, prada mitomanilor si escrocilor

In Romania exista un fotograf autointitulat de ‘zone de conflict’ (nu este insa singurul). Pe site-ul acestui fotograf gaseati pana in 2010, cand m-am uitat eu ultima data, cateva proiecte, numarate cu indulgenta pe degetele de la ambele maini.
Unul dintre aceste proiecte, dat cu titlu de ‘zone de conflict’ era realizat in timpul unui workshop la care distinsul fotograf a participat, organizat in Israel, de o fotografa consacrata si apreciata la nivel international.
Un alt material era realizat, la fel ca primul, pe perioada unui workshop, de aceasta data organizat la New York.
Un inceput de proiect cuprinde imagini despre Romania. Printre aceste imagini, multe erau realizate in timp ce distinsul fotograf il asista, ca fixer, pe unul dintre cei mai valorosi fotografi de pe planeta. La un moment dat, renumitul fotograf s-a aratat extrem de indignat de faptul ca fixerul a postat fotografii similare (chiar daca erau cu mult mai proaste), realizate in acelasi timp cu el. De atunci, fotograful nostru nu face decat sa incerce sa il copieze pe cel care l-a angajat insa nici pana acum nu a inteles ca timpii lungi de expunere nu suplinesc nici munca nici talentul. In anii urmatori a plecat intr-o tara din Orientul Mijlociu doar pentru a-i calca pe urme acelasi fotograf.

O alta poveste s-a sfarsit un scandal finaciar si acuze reciproce intre el si o fundatie privind o presupusa utilizare frauduloasa de fonduri obtinute dintr-o campanie de donatie si care aveau ca destinatie tratamentul unor copii bolnavi.

Restul materialelor, cu o singura exceptie, nu erau cu mult diferite dar nici cine stie ce valoare nu aveau.

Desi in aceasta situatie avem de a face cu un mitoman (de pe lista lui de minciuni nu cred ca lipseste nimic), probabil diagnosticat ca atare, in Romania intalnesti nenumarati impostori, mai mici sau mai mari ca fotograful nostru.

Cu un talent innascut, acestia reusesc sa pacaleasca tot ce intalnesc in cale. Intr-o tara civilizata, genul acesta de oameni, nu ar avea un viitor prea luminos. In Romania, doar acesti oameni reusesc. Aici intra in parteneriate cu banci, ambasade, corporatii si din consiliul de administratie al firmelor fantoma pe care le administreaza fac parte tot felul de personalitati. Sunt omniprezenti. Se invart printre noi precum titirezul pana ne ia capul. Din vremuri imemoriale primim lectii doar de la nonvalori, escroci si mai nou de la fosti puscariasi.

Avem multiple exemple de romani dovediti hoti, dati afara din sistemele economice civilizate care au construit ulterior afaceri si mai infloritoare. Doar in Romania poti face un titlu de glorie din hotie si prostie. Doar in Romania hotul isi mai gaseste un loc in afaceri dupa ce a fost dovedit pentru ca marea majoritate a partenerilor sai de afaceri tot hoti sunt. Cinstea nu are piata de desfacere nu hotia.

Atat prostul cat si hotul din noi se regasesc in ei si doar cu ei rezonam. Le inghitim minciunile, fie pentru ca lipsiti de educatie fiind nu suntem in stare sa vedem prin perdeaua de fum, fie dintr-un sentiment de complicitate, si noi fiind niste escroci aproape, la fel, sau mai mari decat ei.

Doar aparent suntem nemultumiti de Viorica. In realitate, 3 din 5 dintre noi suntem Viorica. Nu intelegem un lucru atat de simplu precum fotografia, nu deosebim escrocii de oamenii cinstiti dar cica ne preocupa concepte precum democratia. In realitate nu intelegem nimic din constitutie, presedintie, executiv, justitie, parlament, politica, etc. Tot ce ne mobilizeaza, si asta intr-o masura foarte mica, este ideea de a-l pedepsi pe unul sau pe altul, de a-l vedea in puscarie. Incercati maine sa strangeti la proteste manifestanti, fara ajutorul agentiilor de publicitate si a serviciilor secrete si anuntati ca tema reconstructia Romaniei. Nu vine nimeni. Pastrati aceleasi conditii si chematii sa il arunce pe Dragnea in puscarie si veti aduna cateva zeci, posibil mii de manifestanti.

Nicicand nu s-au intalnit niste prosti atat de mari cu niste hoti monumentali. Asa cum vedeti, conditiile fiind indeplinite, venise momentul intalnirii insa nu separate ci in fiecare dintre noi.

Las la o parte pentru moment escrocii din alte domenii si va intreb: cat de dramatica este situatia fotografiei in Romania, cand pana si unul ca fotograful nostru este mai de Doamne ajuta decat toti pumputii, moldovacile, chistoacele si sacosele mioritice, la un loc?

Toate textele si opiniile mele sunt pamflete si trebuiesc tratate ca atare. De asemenea niciun text nu trebuie tratat ca o generalizare. Eu sunt sigur ca exista si romani demni insa nu despre ei vorbesc eu.