Calvarul domnelor Draghici

Doamna Draghici a fost casatorita pana in anul 2005. De atunci, cei doi soti traiesc separat in fapt, ei nefiind nici in ziua de azi divortati legal.

Doamna Draghici a continuat sa locuiasca impreuna cu fiica lor Silvica, in casa parintilor ei.
Desi se pare ca a fost angajata in campul muncii nu a reusit sa indeplineasca conditiile legale cerute pentru a obtine o pensie. In acea perioada nici Silvica nu avea un loc de munca.

Lipsa oricarui venit le-a facut pe cele doua femei sa acumuleze datorii uriase la intretinere. Nici impozitul pentru casa nu fusese platiti inca din 1993. Perspectiva unei executari silite a determinat-o sa ia in considerare vanzarea apartamentului din Crangasi. Cu banii obtinuti din vanzare si-a achitat datoriile, a cumparat un apartament mai mic in Militari si cu ce a mai ramas au supravietuit in perioada imediat urmatoare.

Din nefericire scenariul sumbru s-a repetat. De data aceasta dupa vanzare nu s-au mai ales cu mare lucru insa au reusit sa cumpere un apartament cu doua camere in Berceni, luand-o iar de la capat.
Timp de 18 luni, din salariul Silvicai, au reusit sa supravietuiasca. Si de data aceasta s-au acumulat datorii pentru plata carora au vandut si acest apartament si s-au mutat intr-o garsoniera in Fizicienilor.

La scurt timp, au vandut si aceasta garsoniera si s-au mutat cu chirie pana cand, nemaiavand bani au fost nevoite sa apeleze la mila fostului sot si tata.

Acesta avea o garsoniera mostenita de la tatal sau si s-a oferit sa le-o puna la dispozite. Initial au crezut ca vor locui singure in camaruta de 30 mp. La cateva zile insa s-a trezit pe cap cu fostul sot care s-a mutat nestingherit in acelasi minuscul spatiu.

De atunci doamna Draghici si fiica sa traiesc un calvar de neimaginat. Cele doua femei supravietuiesc in acest moment din salariul modest al Silvicai care a reusit intre timp sa se angajeze la un supermarket. Din putinii bani pe care aceasta ii castiga trebuie sa ii plateasca 100 de lei tatalui, ca un fel de chirie pentru spatiu si sa continue sa achite datoriile bancare angajate anterior.

Din pacate problemele financiare nu sunt insa nici pe departe pe masura suferintelor pe care cele doua femei sunt nevoite sa le indure. De mai bine de 10 ani, doamna Draghici nu poate sa paraseasca niciodata garsoniera fara sa ia cu ea toate bunurile care ii apartin ei si fiicei sale. Lasate nesupravegheate hainele sunt imediat calcate cu fierul de calcat si distruse de catre fostul sot.

Certurile intre cei doi le-a determinat pe femei sa iasa in fiecare dimineata din casa, incarcate cu pungile in care sunt inghesuite toate lucrurile pe care le poseda. Indiferent de anotimp, la primele ore ale diminetii, o gasesti pe doamna Draghici si pe Silvica pe o banca din fata imobilului. Dupa ora 10, dupa ce se asigura ca lucrurile s-au mai linistit, cele doua femei intra inapoi in casa.

Silvica a incercat de-a lungul timpului sa gaseasca o solutie sociala care sa le permita celor doua femei sa se mute si sa scape de calvar.

Din pacate, legislatia in vigoare nu le permite persoanelor care au avut in proprietate o locuinta sa solicite un spatiu locativ prin programele sociale.

 

Aici puteti viziona interviul cu Silvia Draghici.