Cade zidul de la Baia Mare

Cade zidul de la Baia Mare


In 2011 ajungeam pentru prima data la Baia Mare, imediat dupa ce primaria orasului sapase groapa unde urma sa toarne fundatia zidului de segregare de pe strada Horea.
I-am spus atunci unui muncitor care pregatea fundatia ca ma voi intoarce la Baia Mare sa demolez zidul.

Imaginile mele au ajutat CNCD in procesul din 2013, cand instanta a stabilit ca zidul este un act de segregare.
Din pacate, nu a fost suficient, deoarece Romani Criss a chemat in instanta primaria orasului pe motiv ca nu au avut autorizatie de constructie legal emisa si au pierdut procesul.
Din acel moment, toti, inclusiv CNCD, au considerat ca la Baia Mare, in privinta zidului nu se mai poate face nimic. Gandul ca i-am promis ceva acelui muncitor nu imi dadea insa pace.

In 2018, o comunitate de romi din Baia Mare, stiind ca salvasem Craica de la demolare in 2011, m-au rugat sa vin sa constat si problemele cu care se confrunta ei.
Pe drumul de intoarcere, in timp ce conduceam, nu puteam sa ma impac cu gandul ca niciodata, nimeni nu va mai putea cere daramarea acelui zid.
Nu departe de Baia Mare mi-a venit ideea salvatoare. L-am sunat pe avocartul Bogdan Scutaru si i-am explicat cum vad eu problema si de ce in cazul zidului nu poate sa intervina prescriptia, asa cum considerau toti.

M-a ascultat pana la capat si dupa cateva secunde de liniste mi-a dat dreptate. A urmat o lunga discutie in care am planuit impreuna cum este mai bine sa procedam.
Mai intai, am notificat CNCD-ul. Dupa aproximativ 6 luni de asteptare am primit raspunsul lor de respingere pe acelasi motiv de fapta prescrisa.
De data aceasta Bogdan este cel care nu a renuntat. A luat la mana sute de dosare pana a gasit in practica CNCD cazuri similare. L-am scris din nou, de data aceasta cu exemple din propria lor cazuistica, si in martie 2020, cu doar 2-3 zile inainte de lockdown, am primit scrisoarea oficiala prin care consiliul imi valida in unanimitate punctul de vedere si reamenda primaria de la Baia Mare.

Cu hotararea din 2013 si cu cea din 2020 in mai 2020, cand toata lumea statea inchisa in case, am mers la posta si personal am depus actele prin care chemam primaria in instanta si le solicitam sa darame zidul.

Dupa 3 ani de asteptari, amanari si suspendari cel putin dubioase, in data de 22 mai, instanta de la Baia Mare a hotarat, pe fond, ca zidul sa fie daramat, stabilind un termend de 3 luni pentru executarea lucrarilor de demolare. Tot instanta a stabilit ca daca nu darama primaria zidul o pot face eu, pe cheltuiala mea, urmand sa imi recuperez ulterior banii de la primarie.

Abia astept sa revin la Baia Mare si sa il gasesc pe cel caruia i-am promis ca ma voi intoarce sa daram zidul.

Indiferent daca primaria va alege sa tergiverseze si sa continue sa cheltuiasca banul public pentru un act profund antiuman, in cele din urma zidul va cadea. In sine, acest fapt reprezinta o victorie enorma pentru drepturile omului, pentru etnia roma si o marturie pentru ce poti realiza cu educatie si tenacitate pentru toti oamenii din lume.

Toate textele si opiniile mele sunt pamflete si trebuiesc tratate ca atare. De asemenea niciun text nu trebuie tratat ca o generalizare. Eu sunt sigur ca exista si romani demni insa nu despre ei vorbesc eu.