Stegarul între spectacol și pericol

Stegarul între spectacol și pericol

Cu toții, dacă nu cunoaștem, atunci am auzit măcar o dată expresia: „E nebun, dar e simpatic.”

Pentru unii, așa-zisul „stegar dac” este simpatic. Pentru alții, este cumpărat, vândut și nebun. Cei care l-au urât și l-au înjurat cel mai tare au fost susținătorii lui Georgescu—mureau de invidie pe el.

Presupusul „simpatic” mi-a atras atenția pentru prima dată în 2012, în timpul tentativei de lovitură de stat, menită să provoace debarcarea lui Băsescu prin violențe stradale. Inițial, nu i-am acordat atenție. Primul meu instinct este să nu fotografiez persoane care se află într-o situație vulnerabilă fără un motiv întemeiat. Am simțit că nu vreau, prin fotografiere, să îl încurajez să se urce pe clădirea Universității. Din acest motiv, în editul final al primei tentative de lovitură de stat post-decembristă, nu există niciun cadru cu simpaticul stegar.

Dacă te-ai fi luat după toți „simpaticii”, ai fi putut crede că domnul Cătălin Avramuță este anti-Băsescu sau pro-pucist, un susținător al primei cârdășii dintre PSD și PNL, cu binecuvântarea lui Dan Voiculescu (coaliția Grivco).
Ei bine, timpul mi-a demonstrat că domnul Avramuță nu are nicio simpatie politică, nu susține nicio doctrină și nici nu-l interesează taberele. Tot ce îl interesează este să existe două tabere și să se organizeze un protest. Domnul Avramuță se poziționează automat de partea protestatarilor (chiar dacă acest lucru contravine poziționărilor sale anterioare), pentru simpla satisfacție de a se îmbrăca într-o cămașă albă (posibil o ie) și de a se cățăra pe cel mai înalt punct din zonă, de unde să poată manevra un steag de dimensiuni considerabile.

Trompeta Anca Alexandrescu contestă și ia la întrebări Poliția Română cu privire la reținerea și trimiterea „simpaticului” la un control psihiatric de specialitate.

Aspecte legale

Legea are datoria să te protejeze inclusiv de tine însuți în cazul în care îți pui viața în pericol. De multe ori, cățăratul se face și cu încălcarea dreptului de proprietate. Analfabeții funcționali vor spune: „Dar ce, nu avem voie să ne suim în copac?” sau „Dar nu face niciun rău, așa protestează el.” Despre lege nu vreau să comentez decât dacă îmi plătiți consultanța. M-am săturat să văd tot felul de experți juriști care nu înțeleg nimic, dar își dau cu părerea.

BUCHAREST, ROMANIA – NOV 8: Cătălin Avramuță waves a flag while standing on a public lighting pole, supervised by a firefighter, as people protest against politicians during the sixth day of demonstrations in Bucharest, Romania, on Sunday, Nov. 8, 2015. Protesters call for better governance and an end to corruption. On Saturday, nine more people died, bringing the death toll to 41, a week after the Oct. 30 blaze at the Colectiv nightclub during a heavy-metal concert. ©Mugur Varzariu

Aspecte medicale

Să ne uităm la calitatea medicilor psihiatri de la Spitalul Obregia din București. Puși în fața „simpaticului” domn Avramuță, aceștia au stat de vorbă cu el și, foarte repede, au tras concluzia că are toate țiglele pe casă și probabil nu reprezintă niciun pericol, nici pentru el, nici pentru ceilalți.

Aoleo? Vorbim despre un om care, indiferent de natura protestului, sare dintr-o tabără în alta doar pentru a se costuma și a se urca la cea mai mare înălțime, fără nicio măsură de siguranță, de unde să învârtă un steag.
Fără să am studii de specialitate, oare nu avem aici un comportament repetitiv (adicție) prin care domnul Avramuță își pune de fiecare dată viața în pericol?
Dacă pică și cade peste cineva, poate să-l omoare? Din păcate, răspunsul este evident. Este clar că se pune atât pe sine, cât și pe ceilalți, în pericol.

BUCHAREST, ROMANIA – NOV 8: Cătălin Avramuță descends from a public lighting pole, supervised by firefighters, as people protest against politicians during the sixth day of demonstrations in Bucharest, Romania, on Sunday, Nov. 8, 2015. Protesters call for better governance and an end to corruption. On Saturday, nine more people died, bringing the death toll to 41, a week after the Oct. 30 blaze at the Colectiv nightclub during a heavy-metal concert.© Mugur Varzariu

Despre cățărat și proprietate

Revin la întrebările analfabeților funcționali. Da, toți oamenii au voie să se suie în copaci, mai ales în cei care le aparțin. Când vrei să te urci în copacii altora, lucrurile se complică. Dar și atunci o poți face. În aproape toate cazurile, avem un scop clar, manifestat pe o perioadă determinată, fără să facem o declarație politică. Cu alte cuvinte, de exemplu, te urci, iei un măr și cobori. Dacă e copacul altuia, o faci atât de repede încât nu apucă să te vadă nimeni. Dacă te vede, riști un telefon la 112 și diverse consecințe.

Așa cum am arătat mai sus, domnul Avramuță își pune viața în pericol și îi pune și pe ceilalți în pericol. Pe acoperișul Universității, pe stâlpii de iluminat etc., oricând pot apărea o mulțime de factori care să-l facă să-și piardă echilibrul. Un accident fatal nu trebuie să se întâmple mereu. Este suficient să se întâmple o singură dată.

BUCHAREST, ROMANIA – FEB 4: Cătălin Avramuță waves a flag on top of the metro elevator in front of the government building during a protest in Bucharest, Romania, on Saturday, Feb. 4, 2017. Thousands of Romanians took to the streets for the fifth consecutive day to protest a decree that weakens the country’s anti-corruption efforts. The latest outpouring of public anger resulted in the largest demonstrations since the fall of communism. © Mugur Varzariu

Despre dreptul de a protesta

Așa cum spuneam, ani de zile am evitat complet să îl fotografiez pe „simpaticul stegar” tocmai pentru a nu-l încuraja să comită un act pe care îl consider periculos. În cei mai bine de zece ani de când l-am văzut prima dată, cred că am doar două-trei cadre cu el într-o astfel de ipostază riscantă. În schimb, am mai multe imagini cu el la sol. Mi-am dorit să pot demonstra oricând că dreptul domnului Avramuță de a protesta nu este încălcat cu nimic dacă o face în condiții de siguranță. Ba mai mult, după părerea mea, „simpaticul stegar” este un personaj. Dacă nu m-aș teme pentru viața lui de fiecare dată când îl văd la înălțime, m-aș bucura să îl fotografiez exprimându-și doleantele, oricât de contradictorii ar fi acestea.

BUCHAREST, ROMANIA – FEB 21: People hold Russian, left inverted, and U.S. flags during a protest by supporters of Calin Georgescu, the winner of Romania’s first round of presidential election which the Constitutional Court later annulled, in Bucharest, Romania, Friday, Feb. 21, 2025. ©Mugur Varzariu

Despre reținere

Aceiași analfabeți funcționali au comentat negativ felul în care a fost reținut „simpaticul.” Fac o excepție și comentez acest aspect legal. Reprezentanții legii îți aduc la cunoștință un motiv pentru care vor să-ți vorbească, să te legitimeze sau să te rețină. Toți cetățenii „nesimpatici” au datoria să se supună acestor solicitări. În clipa în care cetățenii certați cu legea sau cei „simpatici” se opun, se zbat și rezistă din toate puterile lor, riscă să se accidenteze. Vedem cu toții ce înălțime și ce forță are „stegarul.” El a riscat mereu pe barba lui.

BUCHAREST, ROMANIA – JAN 24: Calin Georgescu (NS), the winner of Romania’s first round of presidential election, which the Constitutional Court later annulled, dances with supporters during a flash mob joined by thousands and occasioned by the anniversary of the 1859 unification of two provinces, a first step in the creation of the Romanian state, in Bucharest, Romania, Friday, Jan. 24, 2025.©Mugur Varzariu

Responsabilitatea autorităților

Nu în ultimul rând, doar pentru că „simpaticul” domn Avramuță are probleme nerezolvate din copilărie, un întreg aparat de pază și protecție trebuie să se mobilizeze pentru a-i asigura o minimă siguranță în eventualitatea unui accident.

Trompeta asta de la Realitatea Fără-Puls, doar pentru a da în Poliție, forțează lucrurile fără niciun fel de compasiune pentru „simpaticul stegar.” Trompeta asta știe că, dacă „stegarul” riscă și moare pe barba lui, timp de o lună de zile, ea și toți „Diaconeștii” României vor avea doar două întrebări de adresat autorităților: „De ce l-ați lăsat, mă, javrelor, să se urce acolo?” și „De ce nu l-au internat javrele alea de medici?”

BUCHAREST, ROMANIA – FEB 10: People shout slogans towards anti-riot police during a protest in front of the government headquarters after Romanian President Klaus Iohannis announced his resignation, in Bucharest, Romania, 10 February 2025. Klaus Iohannis on 10 February announced he would resign from office on 12 February 2025. His presidential term, which expired on 21 December 2024, was extended by the Constitutional Court of Romania (CCR) following the annulment of the presidential elections. Romanians will vote again for the first round of presidential elections on 04 May 2025. ©Mugur Varzariu

Hai sictir.

Toate textele si opiniile mele sunt pamflete si trebuiesc tratate ca atare. De asemenea niciun text nu trebuie tratat ca o generalizare. Eu sunt sigur ca exista si romani demni insa nu despre ei vorbesc eu.