Sosocii de la CCR ataca democratia

Sosocii de la CCR ataca democratia

Motivatia CCR in cazul Sosoaca reprezinta un abuz – un atac real si concret asupra democratiei, nu atac verbal, asa cum a comis de nenumarate ori chiar Sosoaca. 

Analfabetii functionali incearca sa invoce o responsabilitate suprema a CCR de a interveni in situatii speciale, ca un ultim resort de protectie. 

Din pacate, acest lucru nu este prevazut explicit in nicio lege. Mai mult, in cazul Sosoaca, nu exista nici macar un proces sau o condamnare care sa fi urmarit sanctionarea derapajelor sale. 

Parchetul, avand la dispozitie toate mijloacele necesare, a avut nenumarate ocazii, cel putin din 2020, sa sa autosesizeze cu privire la declaratiile si comportamentul radical, fascistoid al doamnei Sosoaca. Nu a facut-o, ceea ce pare sa reflecte credintele intime, profunde ale unui stat rasist si antisemit. 

Indiferent de ce a spus sau facut Sosoaca, ea ar trebui sa fie subiectul unui proces in care sa aiba posibiliatea de a se apara. 

Motivatia Curtii, insa, frizeaza absurdul: printre lucrurile mentionate, judecatorii CCR subliniaza participarea doamnei Sosoaca la evenimente organizate de Ambasada Rusiei la Bucuresti. 

Romania, ca membru NATO, nu se afla in razboi cu Rusia, deci nu era in razboi nici la momentul la care Sosoaca a participat la aceste evenimente.

Acum, poate mai mult ca niciodata, toate canalele diplomatice, formale si informale, trebuie mentinute deschise. 

Nu doamna Sosoaca este cea care trebuie sa demonstreze ca nu este agent sovietic. Mass-media poate lansa acuzatii lipsite de fundament, insa doar un procuror are responsabilitatea de a dovedi o asemenea afirmatie.  

Doar niste judecatori desemnati de PSD pot insinua ca democratia in Romania este atat de fragila incat sa fie pusa in pericol de Sosoaca. Paradoxal, decizia CCR reprezinta un pericol mai mare pentru democratie decat toate discursurile puturoase ale doamnei Sosoaca la un loc. 

Pe langa sosocii de la CCR, Sosoaca nu mai pare un pericol atat de mare. 

Este, de asemenea, necesar sa facem diferenta intre declaratiile politice menite sa consolideze baza electorala a doamnei Sosoaca si declaratiile antisemite, rasiste sau de preamarire a legionarilor, declaratii care sunt interzise prin lege. Pe primele, chiar daca nu le agreezi, nu ai cum sa le sanctionezi decat prin vot. Pe cele din urma, conform legii, le poti sanctiona in instanta. Pentru asta trebuie sa parcurgi pasii legali pe care ii ai la dispozitie. 

Nu putem permite unei instante numita politizate sa decida cine participa la alegeri si cine nu, indiferent de sentimentele pe care le avem fata de unii participanti la procesul electoral. 

“Noaptea ca hotii”, deoarece le profita unor actanti politici, a scos lumea in strada cu ajutorul unor firme de publicitate. Decizia CCR are consecinte mult mai grave pentru democratie si cu toate acestea nu vad societatea civila mobilizandu-se. Daca nu ne mobilizeaza securistii, nici la 35 de ani dupa 1989, nu reusim sa aparam democratia. De ce? Pentru ca, asa cum si-a dorit Iliescu, inca traim intr-un comunism cu fata umana. 

Toate textele si opiniile mele sunt pamflete si trebuiesc tratate ca atare. De asemenea niciun text nu trebuie tratat ca o generalizare. Eu sunt sigur ca exista si romani demni insa nu despre ei vorbesc eu.