Democrația sub asediu: România pe burtă, America sub bâte

Democrația sub asediu: România pe burtă, America sub bâte

Poate vă mai amintiți episoadele în care unii români erau făcuți „țigani” prin Europa, iar presa românească se inflama, cerând oficialilor să intervină imediat pentru a explica lumii că românii nu sunt țigani. În mintea lor îngustă, faptul că această afirmație era percepută ca o jignire îi făcea să se simtă datori să reacționeze.

Dar când vicepreședintele american Vance declară că democrația din România este atât de șubredă încât nu poate face față unei campanii online rusești de influențare a alegerilor prezidențiale, nu mai sare nimeni în sus. Mai mult, într-o astfel de democrație fragilă, alegerile au fost anulate de o curte europeană pe baza unor informații derizorii primite de la SRI.

Nu spun că Vance nu are dreptate. Dar nu pot să ignor cine este Trump și câte lovituri a dat el democrației americane în ultimii ani, fără să-l aud pe Vance comentând.

În 2020, naționaliștii albi și conspiraționiștii au organizat și executat un atac asupra Capitoliului. Au reușit să lovească democrația americană într-un mod în care nicio organizație teroristă nu reușise până atunci. Instigarea a venit direct de la Trump, prin mesaje lansate pe canalele media tradiționale, iar mobilizarea s-a făcut online, pe rețelele sociale.

Atacul asupra Capitoliului și alte episoade similare demonstrează că pericolele interne sunt mai mari decât orice amenințare externă.

Ipocrizia lui Vance nu mă deranjează. Ceea ce ar trebui să ne pună pe gânduri este lipsa de reacție a mass-mediei din România.

Aș putea crede că frica de Rusia este atât de mare încât, deși nu le convine ce a spus Vance, în contextul geopolitic actual, nimeni nu mai are curajul să comenteze. Dacă înainte eram în genunchi, acum suntem întinși pe burtă. Totuși, nu cred că despre asta este vorba.

După șocul inițial al anulării alegerilor – în lipsa unor dovezi concrete, dar și în fața unor abuzuri evidente ale CCR (cum a fost cazul Șoșoacă) și a lipsei de profesionalism a celor care au gestionat procesul electoral – mass-media nu mai știe ce să creadă.

Pe de o parte, canalele de propagandă pro-Georgescu evită să menționeze orice acțiune ilegală din timpul campaniei, deși ar fi putut justifica anularea alegerilor: mecanismul rețelei de voluntari, producerea și reinterpretarea materialelor pe TikTok, finanțarea dubioasă etc.
Pe de altă parte, propaganda anti-Georgescu vorbește despre ilegalități și finanțări suspecte, dar fără dovezi clare, bazându-se doar pe speculații.

Dacă în cazul lui Georgescu avem nevoie de o echipă de forensics pentru a înțelege mecanismul care a pus la îndoială soliditatea democrației din România, în cazul Trump lucrurile sunt mult mai simple: ajunge să reascultăm discursul lui din ziua atacului asupra Capitoliului.

Democrația din România a fost zguduită de o operațiune sofisticată de manipulare pe TikTok, sub bagheta lui Georgescu. Democrația americană, în schimb, a fost lovită în cap (la propriu, unii plătind cu viața), sub retorica lui Trump.

Bolojan, ridică-te de pe burtă și spune-i asta lui Vance!

Toate textele si opiniile mele sunt pamflete si trebuiesc tratate ca atare. De asemenea niciun text nu trebuie tratat ca o generalizare. Eu sunt sigur ca exista si romani demni insa nu despre ei vorbesc eu.