Daca injuri PSD, murmura si UDMR

Daca injuri PSD, murmura si UDMR

In cazul UDMR-ului mai avem de a face cu o anomalie. O parte dintre votantii si membrii acestui partid, a carei singura agenda reala este autonomia regionala, sunt si cetateni unguri.  Cu alte cuvinte, cetatenii Ungariei (dubla cetatenie), adera la o miscare politica, care are ca scop ruperea unei parti din teritoriul Romaniei. Prin bunavointa poporului roman, adeptii separatismului Harghitei si Covasnei se pot organiza intr-o asociatie, o fundatie sau o secta dar in niciun caz intr-un partid politic cu sanse de participarea la actul de guvernare.

Cetatenii romani de origini maghiare nu au avut niciodata nevoie de afirmarea pozitiva. Educatia si pregatirea profesionala le-au dat acces la cele mai inalte functii in stat fara sa fie nevoie sa apeleze la atuul (sau dezavantajul, cum este cazul etniei roma) etnic. Marii lideri politici maghiari isi vor gasi imediat locul intr-unul dintre partidele de pe scena politica si vor putea in continuare sa indemne membrii etniei catre un anumit tip de vot in functie de aliantele constructive pe care acestia le vor securiza in negocierile cu partidele din care fac parte si bineinteles in functie de propria lor credibilitate. 

Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca in prezent multi dintre etnicii maghiari voteaza UDMR, din inertie, nu pentru ca isi doresc neaparat autonomia. Acestia au fost o masa electorala complet desprinsa de consecintele reale ale votului acordat. “Votez cu ei, pentru ca sunt unguri de-ai mei”. Fara mari realizari pentru etnicii maghiari, UDMR-ul a asigurat, in ultimii 30 de ani, aproape de fiecare data procentul necesar formarii majoritatii, luand parte din acest motiv la actul de guvernare. Romani maghiari sau nemaghiari, cand injuram PSD-ul sau PDL-ul, etc, trebuie sa ne aducem aminte si de cei care le-au asigurat majoritatea. In timp ce ei nu si-au atins niciodata scopul declarat, au participat activ la dezastrul Romaniei. Poate ca acesta era de fapt scopul lor nedeclarat si intr-un fel pe ei ii inteleg. 

Cred ca urmatorul referendum trebuie sa aduca in discutie interzicerea constituirii partidelor pe criterii etnice si amendarea in acest sens a Constitutiei. Cred cu tarie acest lucru nu pentru ca sunt nationalist, pentru ca visez la o Romanie Mare sau pentru ca am ceva cu grupurile etnice ci tocmai pentru ca sustin integrarea si egaliatea de drepturi in conditiile statale existente. 

Asta avem, cu asta defilam si in loc sa plangem sau sa ne bucuram de un trecut de mult apus, mai bine punem mana cu totii, ca fratii, si construim un viitor pe langa care trecutul sa para doar o umbra palida.

Toate textele si opiniile mele sunt pamflete si trebuiesc tratate ca atare. De asemenea niciun text nu trebuie tratat ca o generalizare. Eu sunt sigur ca exista si romani demni insa nu despre ei vorbesc eu.