Romanii maghiari ne-au provocat cu rugaciuni
Support the work
Show your support by choosing one of the donation plans available.

Romanii maghiari ne-au provocat cu rugaciuni

Ca urmare a provocarilor primariei din Darmanesti si a aparitiei intempestive a 52 de cruci de beton in cimitirul din Valea Uzului, dar si pentru a evita alte provocari si izbucnirea unui conflict interentic, romanii maghiari au propus ca cimitirul sa fie inchis temporar si sa nu se organize in el niciun fel de comemorare cu prilejul Zilei Eroilor, pana la lamurirea situatiei.

Orice minte luminata, intelegea ca in acest fel sufera si romanii maghiari, nici ei neputand sa isi comemoreze eroii in ziua de 6 iunie. Daca raportam suferinta la numarul de morti si la infrangere, mai mult aveau romanii maghiari de plans decat romanii nemaghiari.

Mintile intunecate de sovinism au intels ca romanii maghiari le-au ingradit dreptul de a-si comemora eroii asa ca i-au injurat cum le-a venit la gura, au sarit gardul cimitirului, au rupt poarta si aparent cateva cruci si s-au suit cu steagul Romaniei in varful crucii ortodoxe proaspat infipta in pamantul cimitirului austro-ungar.
In tot acest timp, romanii maghiari i-au privit retinuti, tinandu-se de maini si spunand rugaciuni.

Aceleasi minti intunecate vorbesc de provocari externe, de interese oculte care vor sa dea foc regiunii. Posibil. Spre deosebire de brutele cu inscriptii nationaliste, maghiarii veniti sa se tina de maini si sa spuna rugaciuni erau profesori, primari, femei si batrani. Au venit sa ii provoace pe romanii nemaghiari cu rugaciunea si cu civilizatia si aproape ca au reusit.

Mass-media neinformata, manipulata si manipulatoare, in egala masura, ii da in sus si in jos cu “cimitirul international” de la Valea Uzului. Ca sa fie clar, cimitirul a fost construit de austro-ungari. Ulterior el a intrat in proprietatea mai mare a statului roman. Faptul ca din intamplare sau din bunavointa in cimitir au fost inmormantati si cativa eroi de alte nationalitati nu face ca cimitirul sa devina “international”. Este normal ca acest cimitir sa fie plin in primul rand de soldati austro-ungari, deoarece ei au pierdut razboiul.
Am sa incerc un exemplu plastic pentru a axplica acest lucru. Compania Tarom este o companie nationala. Faptul ca tranporta si straini nu o face o companie internationala. Doar cursele catre alte tari sunt curse internationale.

Socant nu este complotul “maghiraro-ocult” ci incapacitatea noastra de a da cinstire eroilor din propriul cimitir. Ce rost are sa comemoram romanii cazuti si ingropati la Darmanesti daca nu putem sa le cautam raca romanilor maghiari? Acestia, cum-necum, au reusit sa faca acest mic cimitir de campanie sa arate precum cel de la Arlington. Pana acum, pentru ca dupa ce am turnat noi crucile de beton peste cele din lemn din Valea Uzului, am transfomat cimitirul intr-un colt de Maramures unde bravii romani, intorsi din strainatate, au daramat casele de lemn, vechi de sute de ani si au pus in locul lor cazemate din beton.

Eu nu am toate raspunsurile, dar imi place sa imi pun intrebari.
Noi ce am facut pentru eroi in cimitirul nostru din imediata vecinatate? Noi avem vreun roman maghiar ingropat pe acolo sau noi i-am intors de la poarta si le-am arata cu degetul unde sa mearga? Ce onoruri le-am aratat noi romanilor maghiari ingropati la noi in cimitir? Vin romanii maghiari in cimitirul nostru sa isi comemoreze eroii?

Romanii maghiari sunt la fel de romani ca oricare dintre noi. De aia le si cautam pricina, pentru ca noi romanii nu ne suportam intre noi in primul rand. De aceea la rau ne mai unim cum ne mai unim, insa la bine niciodata.

In locul romanilor maghiari nu as mai calca in cimitirul din Valea Uzului dupa ce barbarii l-au pangarit. Mi-as face o troita afara, pe marginea drumului, si acolo as aprinde o lumanare.
Poporul evreu se roaga la o bucatica de zid deasupra caruia sta o moschee. Rugaciunea si respectul nu este data nici de dimensiunea cimitirului, nici de numarul de cruci, nici de proportiile grandioase ale monumentelor.

Lasat pe mana romanilor nemaghiari cimitirul din Valea Uzului greu de imaginat ca mai apuca inca o suta de ani…

Toate textele si opiniile mele sunt pamflete si trebuiesc tratate ca atare. De asemenea niciun text nu trebuie tratat ca o generalizare. Eu sunt sigur ca exista si romani demni insa nu despre ei vorbesc eu.
Share this with the world :