O conferinta si o inmormantare

O conferinta si o inmormantare

Timp de 7 ani, pentru a atrage atentia asupra suferintelor indurate de marea majoritate a romilor, nu numai ca am petrecut mult timp in comunitati (zeci de ore zilnic) si am salvat comunitati intregi dar am si incercat, sub o forma sau alta, sa ‘bat’ la usile tuturor celor care puteau contribui daca nu la stoparea, macar la alinarea acestor suferinte.

Asa am ajuns sa prezint situatia romilor diverselor ambasade din Romania, Bancii Mondiale, Parlamentului European, Amnesty International, ministrilor altor tari, etc.

In acelasi spirit am acceptat sa particip la emisiuni televizate alaturi de Madalin Voicu si Nicolae Paun. Pe cel din urma l-am si vizitat pentru doar cateva minute (era un om extrem de ocupat) la biroul domniei sale din cadrul Parlamentului Romaniei.

Unor organizatii, precum Romani Criss, nu numai ca i-am introdus in comunitati sau le-am prezentat situatia din teren dar le-am pus la dispozitie imaginile mele si am platit pentru tiparirea lor, totul pentru a putea fi folosite in actiuni de protest la adresa autoritatilor abuzatoare.

Mai mult, aceeasi organizatii i-am oferit serviciile mele de consultant de marketing si comunicare pentru un proiect/workshop de pregatire a echipei. Suma ce urma sa imi fie platita pentru formarea si pregatirea echipei am propus sa fie pastrata si gestionata de Romani Criss, din ea urmand sa imi fie decontate doar cheltuielile viitoare angajate in activitatile de sprijinire si promovare a etniei rome.

In numele romilor loviti de evacuari fortate am mers sa il intalnesc pe Ciprian Necula. La indemnul unui lider rom am acceptat sa il contactez si pe Mihai Neacsu, coordonatorul Centrului National de Cultura a Romilor.

Dana Varga mi-a solicitat sa ii ‘corectez’ un proiect si sa scriu in numele dansei o propunere de proiect pentru a-l prezenta in cadrul guvernului. Nu numai ca niciodata nu am primit niciun raspuns oficial dar am ramas socat cand aceasta stimata doamana mi-a cerut ceva personal, ce de rusinea dansei, nici macar nu pot mentiona.

Niciunul dintre demersurile mele de a-mi oferi expertiza si munca acestor reprezentanti locali ai etniei rome nu a avut niciun ecou. Munca mea, dovada vie a esecului aproape total al programelor de integrare dar si a abuzurilor statului roman, nu este pe placul organizatiilor de tip mafiot care au acaparat destinele etniei rome.
In acest sens, poate deloc surprinzator, cei mai multi dintre acesti lideri diligenti ai etniei rome, se gasesc azi in vizorul diverselor organe de ancheta pentru infractiuni de coruptie, deturnare de fonduri europene si spalare de bani.

In data de 11 Septembrie am aflat de la un lider rom despre o intalnire consultativa organizata de ANR cu reprezentanti ai ONG-urilor si societatii civile ce urma sa aiba loc in ziua urmatoare. Nu am stat nici de aceasta data pe ganduri si i-am scris domnului Daniel Radulescu anuntandu-mi intentia de participare.

Asa am ajuns pentru prima data sa asist la o intalnire oficiala atat a ANR cat si a unei bune parti a ONG-urilor rome.

Din capul locului vreau sa mentionez ca apreciez ideea de consultari cu societatea civila roma in special pe teme atat de complexe si de sensibile.

Din pacate, in mod cel putin neinspirat, in acest caz, tema discutiilor privea eficientizarea activitatilor ANR si PNCR. Spun neinspirat deoarece aceasta tema putea fi abordata mai eficient (culmea) intr-o cercetare interna anonima decat intr-o dezbatere publica.

Chiar si asa, moderatorii au reusit cu greu sa domoleasca orgoliile personale si sa solicite raspunsuri strict pe tema propusa.

Mi-as fi dorit, plecand de la politicile publice existente sa discutam concret despre modul in care actioneaza ANR in urmatoarele privinte:

stoparea evacuarilor fortate prin promovarea si respectarea legilor internationale si locale
stoparea actiunilor de segregare si daramarea zidului de la Baia Mare
stoparea utilizarii in mass-media, prin sanctionarea drastica, a termenului de tigan
crearea si stimularea unui mediu competitional in cadrul ANR si introducerea unui sistem de evaluare profesionala, pe criterii de competenta a tuturor angajatilor
depolitizarea institutiei prin interzicerea accesului la functii in cadrul ANR direct din mediul politic
aplicarea, cu toata forta, a legii in privinta casatoriilor timpurii
aplicarea, cu toata forta dar si prin masuri de sprijin, a legii privind acesul copiilor la educatie
cui da socoteala ANR, avand in vedere ca in acest moment orice esec al acestei agentii beneficiaza statului abuzator

In schimb, iata mai jos lista cu recomandari la care s-a ajuns in cele din urma (rezultate din consultari, asa cum au fost ele consemnate):

Sursele de finantare sa provina din alocari de fonduri de la bugetul local/judetean/guvern, nu numai din accesarea unor linii de finantare.
Organizarea la nivel national a unor intalniri de lucru cu membrii BJR, reprezentanti ai APL-urilor, membrii GLM si reprezentantii ministerelor responsabili cu implementarea HG 18/2015.
Asumarea de catre APL-uri a problematicii rome si implicarea in rezolvarea acestora, inclusiv rolul si importanta resurselor umane angajate in APL-uri.
PNCR in colaborare cu ANR sa consolideze legaturile institutionale, semestrial.
PNCR si ANR sa organizeze cursuri de formare destinate angajatilor din administratia publica, locala sau centrala in scopul familiarizarii acestora cu notiuni antidiscriminare.
Dezvoltarea si consolidarea instrumentelor de lucru utile mentinerii si dezvoltarii continue a mecanismului de monitorizare in colaborare cu BJR, ANR, ministere.
Finantarea unor rapoarte independente privind gradul de implementare al strategiei.
SNIR sa devina proiect de legeinitiat de PNCR
PNCR sa promoveze la nivel regional ghidurile lansate in functie de apelurile lansate, in scopul disemniarii informatiilor
Dezvoltarea de soft-uri pentru baze de date pentru fiecare PLM din SNIR.
Finantarea unor cercetari calitattive si cantitative, in colaborare cu institutiile de cercetare ale statului in scopul elaborarii unei diagnoze pe regiuni.
Comitetul interministerial pentru romi din cadrul PMCR sa valideze rapoartele ministerelor de linie in prezenta unor observatori din Comitetul Consultativ al ANR.

Este necesara uniformizarea infrastructurii rome din plan central, judetean si local.
Trebuie sa largim aria de consultare astfel incat sa acoperim un numar cat mai mare de comunitati.
Angajatii care se ocupa de problematica roma fac altceva decat ce ar trebui sa faca.
Aparatul guvernamental trebuie intarit/reformat – ANR
Se necesita o evaluare a resursei umane care lucreaza in institutiile statului pentru romi – BJR, experti, consilieri, mediatori (scolari si sanitari), profesori romani.
Trebuie largita aria de consultare cu alti lideri si ong-uri pentru cresterea reprezentativitatii ANR
Grupul consultativ trebuie sa fie reprezentativ pentru a avea o voce comuna si solutii sustenabile pentru actorii guvernamentali decizionali.
Intarirea relatiilor dintre expertii romi din institutii si ANR – eventual chiar o subordonare directa a acestora la ANR.

In curand sper sa primesc (pe email) si ultimul set de recomandari elaborate in cadrul grupului avand ca tema cultura, identitatea si casatoriile timpurii.

Din pacate, chiar in ziua in care acest eveniment se pregatea de incheiere, la Mangalia avea loc un nou val de evacuari fortate. Profitand de existenta unor hotarari judecatoresti, primaria a declansat operatiunea de evacuare a unui numar de 13 familii ce locuiau in complexul social cunoscut sub numele de ‘La Baraci’. La cateva ore, dupa ce am fost instiintat, am ajuns la Mangalia.
Printre cei evacuati este si o mama cu zece copii. Cum se poate prevala cineva chiar si de o hotarare judecatoreasca pentru a arunca in strada zeci de suflete nu am cum sa inteleg.

In mod tragic, se pare ca in timpul operatiunii de evacuare, intrarea in forta a jandarmilor insotiti de caini, i-a provocat o emotie puternica unei vecine prezenta in fata casei. Dupa ce i s-a strigat sa intre in casa, sarmana femeie a mai facut cativa pasi si s-a prabusit in propria curte.

Doliul a pus astfel stapanire pe comunitate sub toate formele.

Vestea unor posibile probleme ale acestei comunitati mi-a parvenit pentru prima data in anul 2014. In timpul primei mele vizite, am intalnit multi romi care sustineau ca primarul le pregateste un imobil renovat si ca ii va muta in conditii mai bune. Printre ei se gaseau si oameni care se indoiau de acest scenariu aproape idilic.
In 2015 i-am revizitat imediat dupa ce primisera chemarile in instanta pentru neplata unor pretinse datorii.
Am purtat discutii interminabile, cu aproape toti, in care i-am indrumat catre ONG-urile care au menirea sa ii reprezinte. Le-am pus in vedere ca este extrem de important sa caute reprezentare juridica si sa lupte pentru rezolvarea situatiei in care se gasesc. Ulterior, prin intermediul reprezentantului prefecturii Constanta le-am trimis ghidul Amnesty International privind astfe de situatii.

Daca aceasta lipsa de actiune poate fi oarecum justificata (sau nu) nu pot justifica sub niciun chip cum am ajuns sa aflu despre evacuari post-factum in conditiile in care toti cei notificati de instanta cunoasteau data exacta a evacuarilor cu multe luni inainte.

Toate textele si opiniile mele sunt pamflete si trebuiesc tratate ca atare. De asemenea niciun text nu trebuie tratat ca o generalizare. Eu sunt sigur ca exista si romani demni insa nu despre ei vorbesc eu.