Canon si Opritescu, un Explorer puscarias

Canon si Opritescu, un Explorer puscarias

Cred ca la doi ani dupa ce m-am dedicat fotografiei de documentar, am fost selectat de catre Canon Europe sa fac parte din programul de ambasadori ai acestei marci in calitate de Explorer.
Sa faci parte dintr-un grup select de nici 30 de fotografi la nivel mondial parea sa fie un vis frumos pentru un incepator ca mine.

Spun parea pentru ca dupa cum veti vedea, vestea semnarii de catre mine a acestui contract nu le-a picat bine unora de la Canon Romania.

Prima problema a fost legata de aparate. Prin contract, cei de la Canon trebuiau sa imi puna la dispozitie orice aparat solicitam, fie pentru testare, fie pentru a-mi inlocui aparatele proprii pe perioada in care acestea s-ar fi aflat in service.

Timp de aprope un an nu am primit niciun aparat in ciuda solicitarilor mele repetate. Banuiesc ca aceste aparate erau puse la dispozitia unor ‘fotografi prieteni’ pentru a-i scuti pe acestia de a mai investi in echipament.

Cea de a doua problema a fost legata de modul in care mi-au pus la dispozitie doua camere pentru testare si lansare pe piata romaneasca. Evenimentul urma sa aiba loc intr-o miercuri. In vinerea precedenta, in jurul orei 20 m-a sunat cineva de la Canon si mi-a spus ca au sosit aparatele pentru testare si mi-a spus ca mi le da luni. A trebuit sa insist sa le primesc in acea noapte si atunci cand le-am primit am constata ca nu au incarcatoare la baterii si ca softurile de editare nu citeau inca formatul raw al camerelor. In aceeasi noapte la ora 22 fotografiam in centru vechi in timpul meciului de fotbal dintre Romania si Ungaria. Pana la final de weekend am mai fotografiat congresul PDL in cadrul caruia Basescu si-a luat adio de la partid si o petrecere de copii. In mai putin de 3 zile am utilizat aparatele in trei situatii de consum: cu prietenii, profesional si cu familia. Daca era dupa ei, ratam toate aceste trei momente.

Intamplarea care mi-a pus insa capac a avut loc la evenimentul de deschidere al Fotogenica organizat in acel an la Bran.
Desi eram reprezentantul marcii in Romania, nu am fost invitat sa sustin un workshop ci doar sa adresez participantilor un cuvant in deschidere.
Pentru acest eveniment mi s-a spus ca am la dispozitie aproximativ 20 minute. Pentru asta am pregatit, impreuna cu o casa de producatie de film, un scurt material cu imagini din documentarele realizate de catre mine.
Dupa cuvantul de introducere am inceput proiectarea filmuletului. La nici 3-4 minute m-am trezit cu unul dintre angajatii Canon, care venind langa mine imi sopteste: ‘Mugur, te superi daca oprim filmuletul ca arata rromi si participantii au venit aici la un eveniment frumos nu sa ii stresam noi cu probleme’.
Am crezut ca nu aud bine. Dupa eveniment mi-am manifestat indignarea in fata managementului local dar si a celor din Ungaria, prezenti la Rasnov.
Trebuie sa recunosc ca avand in vedere expunerea pe care mi-o dadea statutul de Explorer mi-au trebuit cateva luni sa ma decid sa le scriu celor de la Canon Europe si sa le povestesc ce mi s-a intamplat. Le-am multumit pentru invitatia de a reprezenta marca Canon dar le-am cerut sa incetam colaborarea. Iti trebuie un exercitiu al demnitatii de o viata pentru a putea lua o astfel de decizie.

Povestea nu se termina insa aici. In acea perioada, Canon Romania angajase up pretins fotograf, pe nume Catalin Opritescu, sa se ocupe de pagia de FB a companiei. Individul m-a contactat la un moment dat si m-a rugat sa ii acord un interviu. Bineinteles ca niciodata nu si-a gasit timp sa o faca, fotograful de duzina fiind mult prea ocupat.

Posibila ruda a cuiva din Canon Romania (sau o simpla ‘pila’), acest individ, dupa ce eu am cerut rezilierea contractului cu Canon, a fost propus de catre Canon Romania ca Explorer in locul meu.

La inceputul anului 2017, il gasim pe Catalin Opritescu in puscaria de la Rahova unde isi pregateste, prin acomodare, executarea unei sentinte de minim 2 ani pentru delapidare in forma continuata.

Aceasta este Romania, tara incompetentilor si a infractorilor care capuseaza, paraziteaza si compromit toate institutiile statului si cateva reprezentante ale corporatiilor internationale cazute pe mana unor securisti ordinari.

Toate textele si opiniile mele sunt pamflete si trebuiesc tratate ca atare. De asemenea niciun text nu trebuie tratat ca o generalizare. Eu sunt sigur ca exista si romani demni insa nu despre ei vorbesc eu.