Diaspora este Romania care a scapat

Diaspora este Romania care a scapat

Deasupra diasporei a planat mereu un sentiment de dragoste amestecat cu invidie. Dragoste pentru ca erau rudele si prietenii nostri si invidie pentru ca ei au scapat din ghearele acestei tari fara perspective in timp ce noi, din diverse motive, suntem inca prizonieri.

Am avut cativa romani inteligenti care au plecat sa isi puna in valoare educatia. Am avut multi oameni muncitori care sau dus sa isi ofere forta bratelor. Am avut si cativa romani care sau dus sa cerseasca si sa fure de la cine are mai mult.

Indiferent de visul pe care diasporenii l-au avut, ruperea de Romania si expunerea la un trai intr-o tara civilizata si-a pus amprenta asupra modului acestora de viata dar mai ales asupra asteptarilor pe care acestia le au de la un stat functional. Pe scurt, au cam vazut ce inseamna respectul si au inteles ca in Romania nu au parte de el. 

Conform dictonului “in tara nu ai cu cine”, mai nou, diaspora a devenit o importanta arma a luptei politice.

Desprinsa in mare masura de trecut, foarte repede diaspora a devenit exponentul miscarii aparent de dreapta in Romania si implicit inamicul gruparilor consacrate de stanga. 

Constat insa cu regret ca in ultima vreme, se vehiculeaza tot mai des ideea ca diaspora salveaza Romania, ca mitingul din 10 August le apartine si ca mai nou ar trebui sa le multumim pentru o posibila implementare a votului electronic. 

Strainatatea iti arata ce poti sa devii dar nu te face mai destept. 

Romani sunt si cei din diaspora, cei ce au evadat, romani sunt si cei ce au ramas acasa in spatele liniilor inamice. Noi am reactionat pentru ca nu mai rezistam fizic. Diaspora a reactionat pentru ca a fost fortata sa plece, atrasa in razboiul mediatic si injurata. Vor fi printre dumneavoastra care vor spune ca de fapt diaspora a reactionat pentru ca vrea sa sa se intoarca. Va invit sa studiati fenomenul migratiei in tarile din fostul bloc comunist. Veti constata ca desi sunt tari care au o situatie cel putin de demnitate politica mai buna decat Romania, diaspora acestor tari nu da buzna sa revina. Numai cei ce nu reusesc sa se adapteze (din diverse motive) se intorc si cauta o justificare pentru acest esec personal. 

Acum, dupa alegerile europarlamentare, se pare ca alianta 2020 usr plus a stabilit prioritar votul electronic si ne invita pe noi sa semnam in acest sens o noua petitie. Cica pentru asta trebuie sa le multumim romanilor din diaspora. 

Avem un referndum care nu s-a aplicat. Avem o petitie ‘fara penali’ care este neconstitutionala. Nu vreti ca de data aceasta sa asteptam alegerile parlamentare si sa votam, ca romani de pretutindeni, cu partidul care promite sa implementeze cu prioritate aceast nou tip de vot?

In 30 de ani am avut nenumarate alternative la guvernare si nimic nu s-a schimbat in bine pentru popor. Ne asteapta o noua campanie electorala. In loc de o noua petitie vreau sa vad un partid care castiga alegerile si care respecta vointa poporului fie ca a fost exprimata oral, in scris, intr-un referendum sau intr-o petitie. 

Sunt absolut convins ca noua guvernare dupa PSD va face toate cele de mai sus si in plus cel putin 500 km de autostrada, nu de alta dar ca sa le fie si mai usor diasporenilor sa vina acasa in vacanta.

Ca de ajutor sigur nu vom mai avea nevoie. 

Toate textele si opiniile mele sunt pamflete si trebuiesc tratate ca atare. De asemenea niciun text nu trebuie tratat ca o generalizare. Eu sunt sigur ca exista si romani demni insa nu despre ei vorbesc eu.