Pentru romani, drepturile maimutei nu ale omului

Pentru romani, drepturile maimutei nu ale omului

Neurmarind stirile si neprivind la televizor, multe vesti imi parvin cu intarziere. Un exemplu in acest sens este declaratia presedintei ICCJ, doamna Cristina Tarcea, care sustinea in martie 2019 ca Romania s-a pripit atunci cand a ratificat Conventia pentru Apararea drepturilor Omului. 

Aceasta declaratie se poate explica in doua feluri.

O prima explicatie sugereaza ca aceasta declaratie probabil ca apartine unei persoane aflata in incapacitatea mintala de a se hrani singura. 

Cea de a doua explicatie este incercata chiar de cazul clinic, domna Cristina. Potrivit acesteia, Romania a ratificat aceasta conventie doar “de dragul de a intra cat mai repede in Consiliul Europei, nu am facut niciun studiu de compatibilitate”.

Avand in vedere ca din moment ce ICCJ are in frunte un astfel de personaj, este posibil ca romanii sa fie un popor de maimute. In acest sens, sunt de acord ca se impunea un studiu de compatibilitate, avand in vedere ca nu tot ce este bun pentru oameni este benefic si pentru maimute. De exemplu, daca pentru oameni este deosebit de important dreptul la libera exprimare, maimutele nu ar avea ce sa faca cu un astfel de drept in afara de harmalaie. 

Nu stiu de ce, dar parca tot prima varianta pare mai plauzibila. Unde mai pui ca Romania nu s-a grabit niciodata sa intre in UE. In perioada preaderare am facut tot ce am putut sa amanam momentul iar dupa aderare facem tot ce se poate pentru ca sa fim exclusi. Declaratia acestui posibil caz clinic este un exemplu in acest sens. 

Sistemul securist, care conduce tara, va transmite prin gura acestui personaj tragic ca regreta ca nu poate sa va mai trateze ca pe animale, asa cum o facea pana in 1989. Cea mai mare palma peste obrazul delapidatorilor, praduitorilor, analfabetilor functionali si nenorocitilor acestei tari este ca intr-o tara in care doar ei sunt stapani, noi sa avem drepturi in baza simplului fapt ca suntem oameni. 

O intelg si pe ea si pe ei ca plang dupa vremurile in care distrugeau destine dupa bunul plac, prin incalcarea tuturor legilor. Puterea si banii ii ridicau deasupra oricaror drepturi, indiferent ale cui.

Sa treci de la “Distruge-l, pentru ca asa vrem noi” la “Trebuie sa ii respectam drepturile” este o suferinta greu de imaginat pentru puterea absoluta.

Toate textele si opiniile mele sunt pamflete si trebuiesc tratate ca atare. De asemenea niciun text nu trebuie tratat ca o generalizare. Eu sunt sigur ca exista si romani demni insa nu despre ei vorbesc eu.