Concluzii dupa primul tur

Concluzii dupa primul tur

Fara sa pierd timp cu un preambul menit sa va plictiseasca, iata concluziile dupa primul tur:

Indiferent de ce spun televiziunile mancatoare de rahat, faptul ca Iohannis si-a indeplinit aproape impecabil indatoritile de presedinte in timpul primului mandat a facut ca acesta sa isi adjudece in mod relaxat acest prim tur al alegerilor din 2019. Daca nu comite o greseala monumentala (de exemplu sa rupa alianta cu NATO) si avand deja PSD-ul ca oponent, acesta va castiga la fel de relaxat si cel de al doilea mandat.

PSD-ul chiar si anesteziat de o prostie monumentala, nu trebuie desconsiderat, avand in vedere masurile populiste pe care acesta le-a practicat in ultimii ani. In plus, prin lupa pusa pe coruptie, partidele se vor confrunta din ce in ce mai mult cu probleme legate de strangerea de fonduri pentru lansarea unor campanii puternice. Lipsa de fonduri va face ca cei cotati cu sansa a doua sa nu mai aiba de fapt aproape niciun fel de sansa. Reducerea fondurilor alocate campaniilor prin disparitia aproape completa a marilor baroni, al caror rol era si acela de finantare a campaniilor, este motivul principal pentru ‘linistea’ ce a caracterizat aceasta ultima lupta electorala. Fara fonduri, isi pierd stralucirea si asa-zisii strategi de pana acum ai marilor partide. Se dovedeste clar ca acestia stiau doar sa arda milioanele de euro praduite si sa mobilizeze, prin cozile de topr ale partidului, baza electorala.

Dan Barna, desi a acaparat si s-a suit cu picioarele pe miscarea #rezist, nu a avut suficient timp pentru a zdruncina cu adevarat pozitia lui Iohannis. Din pacate pentru el, in clipa in care Iohannis, prin Ludovic Orban a daramat guvernul Dancila, a luat caimacul miscarii #rezist, lasand aceasta miscare fara un obiect concret al existentei, chiar inainte de alegeri. In tara, alegatorii au inteles acest lucru un pic mai repede decat cei din diaspora. De aici si numarul de voturi mai mare ce s-a indreptat catre Dan Barna in loc sa mearga catre Theodor Paleologu.

Acesta este principalul motiv pentru care scandalurile legate de presupusele lui matrapazlacuri cu fonduri europene nu l-au afectat atat de tare in diaspora pe cat l-au afectat in Romania. 

Intelectualii, pana nu demult confundati cu burghezia si transformati aproape in dusman de clasa, nu au priza la romani. Pana si cel mai tampit roman se conduce dupa ideea “Nu este nimeni mai destept ca mine”. Acesta este unul dintre motivele pentru care in Romania nu exista mentori. Daca esti intelectual si mai esti perceput si ca ‘bland’ esti imediat catalogat drept ‘papagal’, ‘carpa’.

Ideea de intelectual a fost inclusiv compromisa in ultimii 75 de ani chiar de politicienii care au condus acest popor. Populatia a facut confuzia intre intelectuali si elitele politice punand semnul egal intre acestia. A intervenit apoi dezamagirea “Am vazut noi cum ne conduc si ne fura astia’.

Pe Basescu fie il placi fie il urasti. Este exact ca Marmite. Nu exista cale de mijloc. Aceasta polarizare nu l-a ajutat de loc pe Paleologu care a fost repozitionat ca marioneta fostului presedinte. 

O parte dintre PSD-isti, daca nu nemultumiti de recenta conducere a partidului, atunci macar cinefili, si-au indreptat voturile catre un actor fara nimic special pe toate planurile. Notorietatea actorului a contat mai mult decat oferta intelectualului. 

Diaspora, prin contactul cu lumea civilizata, a invatat in ultima perioada rolul si importanta exercitarii votului. Distanta fata de Romania o face insa mult mai susceptibila influentei doar prin intermediul mediilor sociale. Mai dureaza pana cand diaspora, la fel ca restul societatii, ajunge si sa inteleaga perfect si ce anume voteaza.

Plecand de la marile promisiuni facute de PNL, de la asteptarile create de USR prin asimilarea miscarii #rezist, ma face sa cred ca foarte repede vom vedea din nou PSD-ul la guevrnare. Pendulum nemultumirii care s-a miscat ritmic intre stanga si dreapa pana acum, va cunoaste o schimbare majora, pe fondul unei nemultumiri accentuate si accelerate, ca niciodata pana acum.

Toate textele si opiniile mele sunt pamflete si trebuiesc tratate ca atare. De asemenea niciun text nu trebuie tratat ca o generalizare. Eu sunt sigur ca exista si romani demni insa nu despre ei vorbesc eu.