Cearta pe morminte

Cearta pe morminte

Provin dintr-o familie mixta. Tata este roman si mama romanca maghiara. In urma cu multi ani, bunicul din partea mamei, a cumparat o bucata de pamant intr-un cimitir, gandindu-se ca toate rudele sa fie inmormantate la un loc. Rudele mamei s-au ingrijit de gropi si acolo au fost ingropati mai toate rudele maghiare din familie. 

Desi casatorit cu mama, tata nu poate suporta UDMR-ul. Spune mereu ca ii otraveste pe maghiari, ca le baga in cap numai tampenii si ca nu fac altceva decat sa ii invrajbeasca pe romani, maghiari si nemaghiari deopotriva. 

Familia din partea tatei are vederi mai radicale in ceea ce ii priveste pe toti maghiari. Si din acest motiv nu s-au inghesuit sa se ingroape in lotul cumparat de bunicul meu. Probabil ca le era teama ca nu cumva sa le faca ceva maghiarii, la 3 metri sub pamant. 

Anii au trecut si pretul unei gropi intr-un cimitir a crescut atat de mult incat aprope ca intra in competitie cu o garsoniera din imediata vecinatate a cimitirului. 

Rudele nationaliste dar zgarcite, au trebuit in cele din urma sa accepte ideea de a se ingropa langa maghiari asa ca dintr-o data parcela bunicului a devenit foarte cautata. 

Timp de aproape 100 de ani, rudele lui tata nu au smuls o buruiana in cimitirul cu pricina. Acum, dintr-o data, i-au spus mamei ca sunt prea multi unguri ingropati acolo si ca de acum inainte sa o lase mai moale cu inmoprmantarile neortodoxe. Ca doar si ei au drepturi egale. 

Peste noapte, rudele tatalui meu s-au dus in cimitir si au reparcelat lotul dupa bunul plac, dupa care l-au decorat in asa fel incat sa nu mai para ca acolo sunt ingropati in principal maghiari. 

Rudele mamei, care mergeat de zeci de ani in cimitir sa isi planga familia, au incercat sa protesteze fata de cum ajunsese sa fie gestionata parcela bunicului. 

Primul lor gand prostesc a fost sa acopere cu pungi crucile puse aiurea de rudele tatei. Ca raspuns, acestea au devastat toata partea maghiara a parcelei, le-au aruncat crucile in afara cimitirului si victoriosi s-au cocotat pe crucea mare ortodoxa, proaspat infipta in pamant. 

Daca la stirile de la ora 5, in loc de drama din cimitirul de la Valea Uzului, auzeati aceasta stire, toti ati fi spus: “Doame, ce tampite sunt rudele tatalui aluia”. 

Toate textele si opiniile mele sunt pamflete si trebuiesc tratate ca atare. De asemenea niciun text nu trebuie tratat ca o generalizare. Eu sunt sigur ca exista si romani demni insa nu despre ei vorbesc eu.