Alege un intelectual

Alege un intelectual

Lupta pentru prezidentialele din 2019 a inceput in 2015 din clipa in care Iohannis si-a inceput mandatul de presedinte. 

Ipotetic, tot ce avea Iohannis de facut pentru a castiga aceste alegeri, era sa ne reprezinte cu demnitate in tratatele internationale, sa nu se dea in stamba in timpul alocutiunilor publice sau a discursurilor in parlament si sa conduca conform atributiunilor CSAT-ul (vezi rolul si atributiile presedintelui Romaniei in Constitutie). 

Cum presedintele s-a achitat aproape corespunzator fata de toate cerintele postului ii mai ramanea de facut un singur lucru pentru a-si asigura un al doilea mandat. Iohannis nu trebuia sa comita nicio mare greseala. Cum nu a calcat pe bec in mod grav, nici in timpul mandatului si nici in timpul acestei campanii electorale, este posibil ca in mai putin de o saptamana BEC-ul sa ni-l prezinte drept castigator din primul tur.

Prin el, dreapta ipotetica din Romania si-a oferit candidatul. 

Pentru ca stanga ipotetica dar PSD-ista sa fi putut aduce in turul doi un candidat era nevoie ca acesta sa nu numai sa se fi pozitionat la polul opus fata de Iohannis dar sa il si repozitioneze pe actualul presedinte.  

Cum PSD-ul nu a rezolvat niciuna dintre aceste probleme de strategie este posibil, in eventualitatea, foarte putin probabila, in care alegerile nu sunt transate din primul tur, ca si cel de al doilea candidat sa fie tot de dreapta sau un asa zis independent.

Singurul meu regret este ca Paleologu, singurul intelectual rasat aflat aparent in aceasta cursa, nu are in spate un popor care sa inteleaga si sa apreciezee intelectualii. 

O mare parte din electorat a trait intr-o perioada in care intelectualii erau dusmanii de clasa. Acest tip de electorat poate vota linistit un tatuc sau un incompetent dar face alergie doar la ideea ca exista cineva mai destept/erudit decat el. In aceasta tara, doar un muncitor sau un taran (mai nou mojic) are origini sanatoase. 

Un canditat intelectual, daca mai este si civilizat, este un fraier, o carpa de sters pe jos.

Pana si Iohannis, datorita faptului ca nu poate justifica un numar de case doar prin sumele incasate din meditatiile la fizica, nu s-a putut raporta niciodata corespunzator la calitatea de profesor, fiind nevoit sa vorbeasca mai mult despre abilitatile administrative dobandite ca primar (prima campanie). 

Practic, indiferent cine este presedinte in Romania, nu este judecat pe baza atributiunilor constitutionale ci prin asteptarile nejustificate manifestate de un popor cu un grad scazut de educatie. Doar din acest motiv este inca posibil sa asistam la un tur doi.

Oricum traim intr-o tara in care securistii v-au lasat sa il alegeti pe Iliescu care trebuia pus sub acuzare cel putin pentru omor din culpa (neglijenta in serviciu) si pe Petrov, despre care ei au decis daca a fost sau nu turnator, nu voi prin acces la informatie.

Ramane insa o singura intrebare.

Daca oricare ar fi presedintele acesta urmeaza sa fie ‘impachetat’ de securisti, nu vreti macar sa stiti ca marioneta este un intelectual, nu un taranoi?

Toate textele si opiniile mele sunt pamflete si trebuiesc tratate ca atare. De asemenea niciun text nu trebuie tratat ca o generalizare. Eu sunt sigur ca exista si romani demni insa nu despre ei vorbesc eu.