Conturile false si atacurile respinse destabilizeaza Romania

Conturile false si atacurile respinse destabilizeaza Romania

Declaratia lui Iohannis, potrivit careia partenerii nostrii straini s-au prins ca atacul a aconstat in existenta mai multor conturi false pe TikTok, este atat o ineptie, cat si o rusine. Este o ineptie deoarece social media este plina de “conturi false’. Social media este un canal de comunicare, cu nimic si cu totul diferit de televiziune. Una dintre cele mai mari diferente este modalitatea de promovare, alaturi de reglementarile specifice, sau mai bine spus, uneori, lipsa lor.
“Conturile false” au ‘umflat artificial’ numarul de abonati, per total, la diferite retele sociale. La fel au facut si in cazul numarului urmaritorilor unor utilizatorilor individuali.

In campania din 2014, nu toti cei ce au dat like paginii de Facebook a candidatului Iohannis au fost persoane reale. Cu siguranta, au existat si conturi false. Atunci s-a vorbit despre “mobilizarea” pe Facebook, care ar fi castigat alegerile in diaspora. Se lauda cu asta chiar si Vlad Tausance, care coordona echipa de postaci, declarand:

“Nu poti izola efectele Facebook-ului si nu poti face campanie doar pe Facebook. Stim ca exista un electorat activ online, care poate fi mobilizat prin acest mediu. In functie de mesaj, context si presiune, as zice ca acesta variaza intre 5 si 20%, estimare pe care o fac pornind de studiul de caz Nicusor Dan.

Dar social media nu poate suplini, pentru moment, door-to-door-ul, contactul direct cu candidatul si echipa lui. Deciziile în ceea ce priveste votul, la fel ca deciziile de achizitii cu miza – casa, maşina, vacante – urmeaza un ciclu in patru etape: descoperire – culegere de argumente – presiune a apropiatilor – contact direct cu produsul sau vanzatorul.

Primele trei etape sunt acoperite de online: aici aflu despre candidat, vad ce are de spus, vad ca prietenii sau familia mea il aproba sau sustin. Ultimul pas, decisiv de cele mai multe ori, are nevoie si de alte canale de comunicare”, sustinea Vlad Tausance, omul care a coordonat campania online a lui Klaus Iohannis la alegerile prezidentiale din 2014, intr-un interviu pentru o televiziune de stiri.

Toti politicienii au departamente de postaci. Le mai spune si “ferme de troli”, pentru ca da, in esenta, munca de postac este mare “porcarie”. Dar nu este ilegala.

Zece ani mai tarziu, se vorbeste de “ingerinta” si atac extern, ca urmare a mobilizarii diasporei, pe o aplicatie mai moderna, respectiv TikTok.

Am spus ca aceasta declaratie este si o rusine, deoarece reiese ca serviciile noastre de securitate au trebuit sa afle despre existenta acestor conturi false de la colegii lor occidentali. Daca ne raportam la alegerile din Statele Unite si presupusele ingerinte din 2016, s-ar putea spune ca, la cat s-a dezbatut subiectul, expertii sunt in Romania, nu la Langley.

In aceeasi declaratie, presedintele Romaniei a mai mentionat si niste atacuri online asupra siteurilor birourilor electorale, dar ne-a linistit, ca pe niste copii mici, spunandu-ne sa nu ne facem griji, deoarece aceste atacuri au fost respinse.

Cine are un site stie ca acestea sunt supuse zilnic la sute de atacuri din partea unor IP-uri rauvoitoare. Aceste nu sunt respinse de SRI ci de simple plugin-uri precum Wordfence.

In esenta, conform declaratiei presedintelui Iohannis, Romania, stat membru NATO, pretinde ca a anulat alegerile democratice, in plina desfasurare, deoarece pe net exista conturi false si pentru ca site-urile au respins niste pretinse atacuri.

In concluzie Iohannis, a ambala apoteotic aceasta fumigena, menita sa mascheze lovitura de stat, sustinand ca responsabila pentru existenta conturilor false pe social media si atacurile rauvoitoare (dar respinse) asupra BEC nu este nimeni alta decat Rusia.

Frica ii paralizeaza si pe cei mai educati dintre romani. Nimeni nu mai poate sa gandeasca logic, la rece, si, pentru o liniste aparenta, sunt gata sa renunte la lege si la democratie.

Nu poti sa aperi democratia, omorand democratia.

Toate textele si opiniile mele sunt pamflete si trebuiesc tratate ca atare. De asemenea niciun text nu trebuie tratat ca o generalizare. Eu sunt sigur ca exista si romani demni insa nu despre ei vorbesc eu.