Ziua Ungariei nu este Ziua Romaniei

Ziua Ungariei nu este Ziua Romaniei

Mentionez din capul locului ca institutia CNA-ului in Romania nu este nimic altceva (la fel ca celelalte institutii ale statului) decit o adunatura de incompetenti condusi de analfabeti functionali numiti politic.

Cind deciziile lor au la baza propria monitorizare, de cele mai multe ori, fac niste greseli ce frizeaza imbecilitatea.

Cind sesizarile vin din exterior chiar si acesti incompetenti o mai nimeresc (fie macar si partial) din cind in cind.

Asa s-a intimplat si in cazul sesizarii privind emisiunile TV in care comunitatea maghiara din Romania a fost supusa unor atacuri fara precedent.
Cele doua emisiuni, prin moderatori si invitati nu au facut altceva decit sa instige la ura impotriva comunitatii maghiare folosind un limbaj injurios si un ton care avea menirea de a incita la ura pe baza de nationalitate si etnie.

Existenta unor astfel de emisiuni si derapajele unor astfel de prezentatori este mai mult decit socanta.

Nu ce sustin moderatorii este fundamental gresit in acest caz ci felul in care acestia o fac.

Ziua Nationala a Ungariei se sarbatoreste pe 15 Martie. Indiferent de trecut si intelegand natura umana, este absolut normal ca maghiarii din Romania sa isi doreasca sa sarbatoreasca Ziua Nationala a Ungariei chiar de ziua ei. Culmea, cred ca fac acest lucru de aproape 200 de ani.

Sa va dau un exemplu. Texasul a fost controlat de Mexic pina in anul 1836. Nu intru in detaliile istorice insa va invit sa va ginditi la comunitatea de americani ce traiesc azi in Mexic. Cum ar fi ca mexicanii sa le interzica acestora sa sarbatoreasca 4 Iulie sub pretextul ca Statele Unite le-au luat o mare parte din teritoriu? Nici macar Trump nu este un motiv serios pentru a face acest lucru.

Nu are niciun fel de importanta ce a cerut Ungaria prin Dieta de la Pesta (vezi punctul 12). In cazul acestor teme sensibile, nu inteleg oamenii mai nimic in 2017, ce pretentii sa ai de la ei la nivelul anului 1848.

Sa ceri insa unui alt stat sa faca zi nationala (chiar si cu mentiunea ‘pentru maghiari’) din ziua altei tari este complet aberant (o contradictie in termeni). Daca am exclude presiunile UDMR (justificate sau nu) si analfabetismul functional al unui grup politic mafiot, avind in vedere coexistenta de sute de ani, Romania nu s-a opus niciodata si nici nu cred ca s-ar opune in viitor ca maghiarii sa manance mici, sa bea bere si sa defileze cu ocazia Zilei Ungariei.

Cum ar fi ca Spania sa sarbatoreasca Ziua Nationala a bascilor? In Statele Unite traiesc miloane de mexicani insa americanii nu au inca o zi nationala, pe langa cea de pe 4 Iulie, pentru acest grup minoritar.

Aducerea in discutie a declaratiei domnului Kelemen Hunor potrivit careia maghiarii nu pot sarbatorii centenariul (nu ziua de 1 Decembrie asa cum este sustinut in mod eronat, conform precizarilor domniei sale) nu este in sine un argument pentru a nu accepta, in mod informal, ziua de 15 Martie ca zi de sarbatoare a unui grup etnic.
Ziua Nationala poate impune doar acceptare (nu ai ce face in aceasta privinta) insa nu te poate obliga si la o traire cu bucurie a evenimentului. Cu alte cuvinte, ma poti eventual obliga sa nu o denigrez (prin lege) dar nu ma poti obliga sa o aniversez cu artifcii si cadouri.

Cred ca exista multi romani care in 2018 nu vor avea multe motive de sarbatoare. Si aici nu ma gandesc numai la crimele comise de statul Roman in timpul Celui de Al Doilea Razboi Mondial, la cei 45 de ani de ciuma comunista si la cei 28 de ciuma comunista cu fata umana ci ma refer in primul rind la acei romani care sunt constienti de locul intai ocupat de Romania la: lipsa de educatie (plus analfabetismul functional), femei ce mor in timpul sarcinii sau la nastere, noi nascuti morti, minore gravide, etc, etc, etc…Ce sa mai spun de procesele intentate Romaniei la CEDO.

Nu mai aduc in discutie nici alte posibile aspecte ale solicitarii UDMR (oficializarea limbii maghiare, autonomie extinsa), nu pentru ca nu merita discutate ci pentru ca nu vreau sa le amestec.

La final va invit sa nu dati curs manipularilor si insigarilor mass-media (motivate de bani si interese politice) ci din contra sa continuati sa iubiti si respectati oamenii indiferent de grupul etnic din care fac parte.

Toate textele si opiniile mele sunt pamflete si trebuiesc tratate ca atare. De asemenea niciun text nu trebuie tratat ca o generalizare. Eu sunt sigur ca exista si romani demni insa nu despre ei vorbesc eu.