Vida, intre dragoste si ura

Vida, intre dragoste si ura

Cu croatii nu te joci. Sau te joci si iei bataie. Asa am luat si generatia noastra de 18 K si asa au luat si englezii in semifinala CM din Rusia din 2018.

Dar nu despre performantele sportive ale croatilor vreau sa vorbesc ci despre declaratia controversata a lui Damagoj Vida. Pe o retea de socializare, dupa ce Croatia a castigat meciul contra Rusiei, acesta a postat mesajul ‘Glory to Ukraine’.

Au fost voci care au condamnat aceasta declaratie. Sunt convins ca rusilor nu le-a picat bine. FIFA a mers pana acolo incat i-a dat un avertisment pentru ca ar fi incalcat regulamentul privind declaratiile politice.

Pe de-o parte orice jucator are dreptul sa dedice victoria cui vrea el: sotiei, mamei, tatalui, copiilor, tarii, clubului, etc.
In mod normal, un jucator al unui club ukrainian, are tot dreptul sa dedice victoria clubului sau si tarii in care joaca.

Pe de alta parte sportul trebuie sa fie o platforma de pe care sa fie promovata dreptatea, respectul fata de oameni si condamnate orice fel de abuzuri.

Asteptam ca sportivii sa promoveze lupta antirasism dar nu care cumva sa suparam Rusia si asta dupa ce am lasat Ukraina prada celui mai agresiv si abuzator stat din istoria umanitatii.

Sa nu uitam ca au fost atleti evrei, din mai multe tari, care au boicotat Jocurile Olimpice din 1936.

Ce se intampla daca Vida era atlet si participand la JO din 1936 isi dedica victoria evreilor? Poate ca si Hitler se supara si poate ca si atunci regulamentul impunea sanctionarea sa insa oare istoria nu il consemna ca pe un erou?

Declaratia ii apartine lui Vida, la fel si consecintele. Cu siguranta nu va mai juca niciodata la un club din Rusia dar cred ca deja si-a asumat acest lucru. Pentru el, respectul celor pentru care joaca si dragostea ukrainienilor, sunt mai importante decat ura rusilor.

Pentru capacitatea de a lua partea celui mai slab, sanctionabil sau nu, Vida are tot respectul meu.

Nu in ultimul rand, daca vorbim despre interdictia sportivilor de a face declaratii politice de ce nu aducem in discutie si situatiile in care sportivii sunt premiati de politicieni sau folositi in diverse campanii electorale…

Toate textele si opiniile mele sunt pamflete si trebuiesc tratate ca atare. De asemenea niciun text nu trebuie tratat ca o generalizare. Eu sunt sigur ca exista si romani demni insa nu despre ei vorbesc eu.