Penali si puscariabili

Penali si puscariabili

Parlamentarii PSD vor sa sanctioneze, prin amendarea Codului Penal, discursurile publice in care sunt folosite cuvintele ‘penali’ si ‘puscariabili’.
Cu alte cuvinte, in loc sa isi desfasoare activitatile fara sa incalce legea, vor sa ne oblige pe noi sa nu le spunem pe nume atunci cand actiunile lor le reflecta caracterul mai putin oneros.

Totul a plecat de la o declaratie a presedintelui tarii care spunea ca ‘Persoanele cu probleme penale nu au ce cauta in primul rand al functiilor statului. Nimic impotriva persoanelor fizice, dar in politica nu functioneaza prezumtia de vinovatie ca in justitie’.

Presedintele are dreptate doar partial. Pe de-o parte persoanele cu probleme penale nu au ce cauta nici macar in ultimul rand al functionarilor statului.
Pe de alta parte prezumtia de nevinovatie functioneaza fata de toti nu doar fata de persoanele fizice.
Presedintele trebuia sa duca o campanie de educatie a electoratului in sensul explicarii de ce nu trebuie votati cei asupra carora planeaza chiar si o simpla suspiciune.
In tarile civilizate, chiar si cel mai mic scandal pune capat carierei oricarui politician. Electoratul educat nu are nevoie de o sentinta definitiva si irevocabila pentru a decide daca un politician mai merita sau nu votat. Educatia este mecanismul prin care se regleaza micile ‘aberatii’ ale democratiei.

Alocutiunea presedintelui nu incalca insa drepturile fundamentale ale omului. El nu a nominalizat o persoana anume ci a adus in dicutie o tema generala pe care cetatenii trebuie sa o constientizeze.

Romania este azi intr-o situatie deplorabila datorita sistemului securisto-mafiot dar si datorita celor care voteaza hoti, dupa chipul si asemanarea lor.

Daca poporul prostit de posibili penali si puscariabili accepta o astfel de modificare a Codului Penal, va propun si eu un amendament adresandu-le politicienilor o intrebare: Daca pe voi, cei neobligati de nimeni sa ne salveze va deranjeaza diverse apelative, cum credeti ca ne simtim noi, victimele actiunilor voastre, cand suntem numiti ‘corportatisti’ si ‘soroisti’? Daca in cazul vostru, al politicienilor, exista o instanta care poate valida apelativele, in cazul nostru voi transformati in injurii cuvinte nu numai normale dar si simboluri ale actiunilor caritabile si compasiunii.

Voi puteti sa inventati ‘dusmani de clasa’ dar noi nu va putem deranja nici macar cu o constatare. Vi se pare echitabil?

Toate textele si opiniile mele sunt pamflete si trebuiesc tratate ca atare. De asemenea niciun text nu trebuie tratat ca o generalizare. Eu sunt sigur ca exista si romani demni insa nu despre ei vorbesc eu.