Mihai Neacsu sau moartea culturii rome

Mihai Neacsu sau moartea culturii rome

In seara de 5 Septembrie 2016 am luat legatura telefonic pentru prima data cu un individ pe nume Mihai Neacsu in calitatea acestuia de director si reprezentant al Centrului National de Cultura a Romilor.
Dupa ce m-am recomandat i-am transmis ca imi doresc o intalnire oficiala in care sa discutam despre o posibila colaborare in plan cultural.

In mod condescendent, acesta m-a intrebat la ce anume ma refer si i-am mentionat ca exemple filme, carti si expozitii avand ca subiect principal etnia rroma si principalele ei teme si probleme.
Pentru a crea o punte de legatura am mentionat expozita personala de fotografie ‘Roma always’ sustinuta de ICR la inceputul acestui an in Israel.

Cu un tupeu de neimaginat, acest individ ma invita sa nu ii vorbesc de actele de cultura sustinute de ICR in ceea ce priveste etnia rroma ‘pentru ca s-ar putea sa fie vorba de prostii’.
I-am spus acestui individ, cu tot respectul si calmul de care un om poate da dovada, ca nu este bine sa aiba pareri preconcepute.

La un moment dat si-a manifestat dorinta de a ne vedea in cursul saptamanii viitoare. I-am spus ca este bine avand in vedere ca mai intai am sa fiu plecat la festivalul rromilor de la Costesti si apoi urmeaza sa lucrez intr-o cumunitate alaturi de mame minore, cu multi copii si/sau gravide care traiesc sub pragul saraciei si care sunt victimele tuturor, de la stat si pana la prieteni sau familie.

In aceast moment, individul a comis cea mai mare greseala din viata lui. Dand dovada de clara lipsa de educatie imi spune ca in timp ce apreciaza vizita mea in comunitatile vulnerabile din Valcea, ‘Costestiul este exact un act de incultura’.

Desi socat, i-am raspuns ca ar face bine sa nu isi insuseasca din comentariile rasistilor care nu cunosc si deci nu inteleg nici festivalul nici alte aspecte legate de etnia rroma.

Individul, care deja se ingropase singur in negura proastei cresteti si lipsei de educatie, pentru a-si pune capac, ma ameninta ca imi inchide telefonul si ca nu se mai intalneste cu mine.

Pentru ca sa fie clar si sa nu existe niciun dubiu, acest individ a comentat de parca CNCR ii apartine lui si familiei sale, comitand trei mari greseli:

s-a exprimat negativ la adresa ICR, sugerand ‘prostia’ acestora in privinta felului in care abordeaza temele legate de etnia roma;
a negat aspectul cultural al festivalului de la Costesti in aceasi maniera in care o face un rasist;
a amenintat ca anuleaza o intalnire care nu ii profita lui dar care putea sa fie in interesul romilor

Nu romii saraci ce fura sau cersesc sunt cauza problemei care pare sa ii deranjeze pe aproape toti majoritarii, ci doar consecinta. Trebuie sa intelegeti ca indivizii precum Mihai Neacsu sunt cazua pentru care sufera si romii si neromii.

Daca va doriti un viitor mai bun, lui si celor ca el trebuie sa le cereti socoteala.

Toate textele si opiniile mele sunt pamflete si trebuiesc tratate ca atare. De asemenea niciun text nu trebuie tratat ca o generalizare. Eu sunt sigur ca exista si romani demni insa nu despre ei vorbesc eu.