Marca Steve Jobs

Marca Steve Jobs

Doi italieni au inregistrat in nume propriu marca Steve Jobs. Aparent acest lucru s-a putut intampla deoarece Apple Inc a neglijat sa protejeze prin inregistrare aceasta marca.
In forma ei actuala egea care reglemeneaza inregistrarea marcilor prevede doar ca nu se pot inregistra nume din dictionar.

Nu poti inregistra, ca nume de marca, ‘Apa’. Daca ar exista o persoana cu drept inregistrat asupra cuvantului, noi toti ceilalti oameni de pe planeta nu am mai avea dreptul sa utilizam, fara acord, acest cuvant. Toti ceilalti producatori ar trebui sa mentioneze ca vand ‘un lichid incolor, innodor si insipid’.

Aceasta aberatie a fost insa posibila in Italia pe de-o parte datorita judecatorilor care nu au inteles, sau s-au facut ca nu inteleg faptul ca intentia din spatele inregistrarii acestui nume nu este una constructiva ci una de santaj si de imbogatire fara justa cauza si pe de alta parte deoarece avocatii Apple au invocat in primul rand ‘muscatura’ (identica cu cea din loggul Apple) din litera J (Jobs).
Acesti avocati, platiti cat nu face, trebuiau sa scoata in evidenta faptul ca in industria de design vestimentar croitorii vestiti (gen Armani) au devenit ulterior nume de marci deoarece marca s-a confundat cu cel care a inventat-o.

Niciun designer de moda, gen Armani nu a inregistrat un alt nume propriu si asta nu pentru ca alte case de moda uitasera sa isi inregistreze numele, creind astfel o aparenta oportunitate ci pentru ca designerul (croitorul) determina marca, nu invers.
Au existat si marci de haine care nu au dorit sa depinda de numele unui croitor asa ca au ajuns sa inregistreze nume precum Diesel (Renzo Rosso).

Cum era insa ca in loc de Diesel, croitorul sa aleaga un alt nume personal, sa zicem Barak Obama?
La o prima vedere, alegerea nu avea sens din mai multe motive. In primul rand poate nu le convenea ca numele marcii sa reprezinte persoanele de culoare (o limitare de target). In al doilea rand se gandeau ca poate Guvernul American le va face viata imposibila. In al treilea rand cred ca orcine isi dadea seama ca Obama nu are cine stie cati bani de platit pentru a-si ‘rascumpara’ numele.

In realitate, nimeni de pe aceasta planeta nu ar trebui sa aiba voie sa inregistreze numele altei persoane. In conditiile legislatiei actuale (care trebuie modificata cat mai repede) oricare dintre noi am putea foarte usor sa inregistram numele oricarei persoane de pe aceasta planeta.
Chiar si daca legea nu interzice o astfel de practica in acest moment, nu este normal ca unor profitori si santajisti notorii sa li se permita sa inregistreze numele altor persoane.

Inclusiv inregistrarea numelui propriu trebuie sa fie atasata unor anumite domenii, de exemplu Armani pentru haine, accesorii, parfumuri si mobilier. Marca Armani este o marca inregistrata pe domeniile in care au productie proprie (directa sau indirecta) nu pe absolut toate domeniile. Orice alt Armani de pe aceasta planeta, daca isi doreste (asumandu-si confuzia) trebuie sa ii fie ingaduit sa produca vata pe bat ‘Armani’.

Le-as da dreptate judecatorilor si santajistilor daca se indeplineau simultan doua conditii si anume: unul dintre cei doi santajisti sa poarte numele de Steve Jobs (si sa fie deja un recunoscut designer de moda) si logoul sa nu aminteasca de Apple. ‘J’ ul muscat este dovada vie a intentiilor lor speculative si nicidecum a dezvoltarii unei marci de imbracaminte.

Tot ce trebuiau sa faca avocatii Apple era sa demonstreze intentiile de a capitaliza pe numele unei persoane extrem de cunoscute la nivel planetar sau de a revinde companiei companiei dreptul de utilizare a numele celui care a creat-o.

Mai exista un set de nume proprii pe care nimeni nu ar trebui sa le poata inregistra dintr-un motiv suplimentar: pentru ca apartin patrimoniului universal. In aceasta categorie intra numele marilor artisti, vedete de film si teatru, criminali si mai ales dictatori precum Hitler, Stalin, Lenin, Ceausescu, etc.

Toate textele si opiniile mele sunt pamflete si trebuiesc tratate ca atare. De asemenea niciun text nu trebuie tratat ca o generalizare. Eu sunt sigur ca exista si romani demni insa nu despre ei vorbesc eu.