Instagram si oaia din tine

Instagram si oaia din tine

Instagram, dintre toate aplicatiile de social media de pina acum, pune in evidenta cel mai bine caracterul de oaie al omului. Va intrebati cum? Ei bine sa luam exemplul unei femei frumoase care pina sa apara instagram nu avea aproape nimic. Nu avea nici casa, nici cine stie ce haine si accesorii, nici bani si nici mincare.
Era o binecuvintare cind cite ceva din toate aceste lucruri le avea iubitul ei. Viata ei era trista dar cel putin ea era frumoasa.

Fetei nu i a trebuit mult pina sa realizeze ca popularitatea ei va creste vertiginos daca va posta pe Instagram imagini cu decolteul, cu posteriorul, cu picioarele, cu zona inghinala, cu un degetel in gura, etc.

Aproape peste noapte (poate si cu ajutorul financiar primit de la iubitel), contul fetei ajunge de la citeva zeci la zeci de mii de urmaritori.

Ce conteaza ca o urmaresc obsedatii sexual si uritele pamintului? La inceput fata se ‘lauda’ cu ce mananca, pe unde o plimba iubitelul, ce cadouri a mai primit.

Daca obsedatii o urmareau pentru sex, oitele urite o urmareau pentru ‘inspiratie’. Oitele urite nu pot sa gandeasca cu capul din dotare. Imputernicita de aceste oite urite fata se transforma peste noapte intr-o diva, o experta in moda, o stilista fara cusur.
In realitate ea este aceeasi fata care nu are nimic (inclusiv expertiza de orice fel) in afara de frumusete. Numarul de oite urmaritoare ii dau insa posibilitatea sa propuna (sau i se propun) diverse colaborari cu diverse firme, disperate dupa o prezenta cit mai activa pe canalele de social media, pentru ca cica asa este moda.

In mod paradoxal, oile care aspira sa devina oaia frumoasa sunt cele care ii dau fetei frumoase posibilitatea sa faca ce vrea. Fara aceste oi urite, fata frumoasa este aceeasi fata fara nimic in afara de frumusete.
Cu alte cuvinte, schema logica a acestei masinarii fantastice este asa: oaia zero dar frumoasa atrage cu nurii oile obsedate si neinsemnate. Oile obsedate si neinsemnate ii dau o putere absoluta oii zero dar frumoase chipurile urmarind-o pentru inspiratie. Ei o fac mare si tot ei se minuneaza de ea? Let me hear you say what?
Pai ce inspiratie? Oaia zero este doar un simplu manechin care face reclama pentru diverse produse. Pe vremuri, oamenii cu un anumit nivel de educatie isi luau sfaturi despre moda (ce se poarta) de la casele de moda de exemplu, nu de la manechinele pe care acestea le foloseau in vitrina sau in reviste. Manechinele erau doar suport pentru haine. Acum, manechinele te invata ce nu stiu nici ele. Pina acum, cele mai multe dintre ele, poarta doar ce primesc de pomana de la firmele care vor sa isi creasca expunerea pe canalele sociale.

Interesant este si modul in care firmele arunca cu bani in fata frumoasa in numele sutelor de mii de oi urmaritoare ale acesteia. Prin intermediul acestui mecanism firmele cedeaza (in multe cazuri) o mare parte din controlul asupra marcii in favoarea unor persoane de o inteligenta si cu un caracter cel putin indoielnice. Merita oare acest lucru pe termen lung?

In plus, cred ca merita sa iti pui intrebarea oare cite dintre aceste oi triste cumpara de fapt produsele?

In cazul generatiei mele (X), probabil ca in 99,9% dintre cazuri am refuza un produs tocmai pentru ca ne este oferit de astfel de persoane.

Sa fie insa millennials atit de lipsiti de educatie incit sa accepte si sa cumpere orice de la oricine, cita vreme are citeva zeci de mii de urmaritori?

Greu de crezut dar si mai greu de acceptat. Cred ca neadaptarea la acest trend (social media) va duce la disparitia multor comapanii, si asta cit de curind. Cred insa ca simpla prezenta (reach) in detrimentul calitatii nu le va ajuta sa supravietuiasca pentru mult timp. Nu de alta dar inca mai am incredere in millennials.

Toate textele si opiniile mele sunt pamflete si trebuiesc tratate ca atare. De asemenea niciun text nu trebuie tratat ca o generalizare. Eu sunt sigur ca exista si romani demni insa nu despre ei vorbesc eu.