Emanciparea si misoginul

Emanciparea si misoginul

Orice lupta colectiva este extrem de dificila deoarece sub aparenta apartenentei la un ideal comun fiecare individ are prioritati proprii.
Lupta femeilor pentru egalitate este de fapt, de multa vreme, o lupta pentru respect. Asa cum ni s-a spus insa mereu, respectul nu se impune ci se castiga.

De ceva vreme lupta nu mai este cu barbatii ci cu femeile care inca se vad inferioare si care prin actiunile lor tin prizoniera miscarea de emancipare. Spun ca nu mai este in primul rand o lupta cu barbatii deoarece tarile civilizate au adoptat deja un cadru legislativ menit sa asigure sanse egale celor doua sexe. Desigur, multi barbati vor continua sa aiba ganduri misogine. Legea insa trebuie sa ne asigure ca aceste ganduri nu se transforma in actiuni iar daca acest lucru reprobabil se intampla atunci acestea vor fi intampinate cu sanctiuni. Emanciparea nu depinde de misogin.

Mentalitati misogine, inradacinate pe parcursul a mii de ani sunt foarte greu de eradicat. Trecerea timpului le va rezolva intr-adevar pe toate insa sunt anumite actiuni care pot accelara procesul.

Nu ajuta sa va doriti respect dar sa va bucurati cand un barbat va ofera flori. In acelasi sens, nici sa il apreciati mai mult pe cel care o face.
De multa vreme a sosit timpul ca atunci cand un barbat iti spun ca esti frumoasa in timpul unui interviu pentru postul de asistenta personala sau cel de directoare de marketing sa nu mai zambesti si sa clipesti des ci sa te ridici si sa ii spui raspicat ca nu ii permiti.
Nu mai poti judeca barbatii care nu iti ofera o atentie de ziua femeii. Nu are niciun sens sa astepti sa ti se deschida usa. Nu poti lasa barbatul sa plateasca pentru tine decat atat cat esti si tu dispusa sa platesti pentru el. Nu astepta sa fii curtata si nu face din casatorie un ideal in viata.
Nu mai accepta slujbe denigrante pentru statutul de femeie. Asa cum simpatizantii PETA sunt mereu gata sa arunce cu vopsea pe blanurile purtate de femei si de barbati, la fel fiti gata sa aruncati cu vopsea si pe femeile care se dezbraca in diverse emisiuni televizate.
Nu poti sa faci din senzualitate o arma si apoi sa te miri ca ii cazi singura victima. Cate postere cu un barbat lingand o acadea ati vazut? Ce nu accepta el nu acceptati nici voi.
Fie ca ne place sau nu, femeile au inca un rol determinant in educarea copiilor. Poate ca nu ar fi rau ca mamele sa inceteze sa mai creasca printese, sirene si modele de talie internationala si nici printi sau savanti.

Una peste alta, toate stereotipurile de mai sus au fost si sunt slabiciuni impuse si acceptate ale feminitatii si exploatate de barbati impotriva femeilor. Cand simtiti ca feminitatea preistorica pune stapanire pe voi, reprimati-o. Si barbatii emancipati fac acelasi lucru.

Acum 50 de ani, sexul era un motiv pentru a fi platit mai mult sau mai putin. Azi, datorita procesului de emancipare, in tarile cat de cat civilizate, la nivel legislativ aceste inechitati au fost eliminate. Continuam insa sa fim platiti diferit pentru ca ne-am nascut in tari diferite si asta pare sa nu intereseze pe nimeni. Inteleg drama prin care au trecut femeile pentru ca si eu am fost de 10 ori mai putin platit decat colegii mei din Marea Britanie. Ca exemplu, decat sa ofere aceleasi drepturi imigrantilor, atat barbatii cat si femeile din Marea Britanie prefera azi sa paraseasca Uniunea Europeana.

Din experienta mea, azi ar trebui sa ne puna pe ganduri o alta realitate. Cei mai multi membri ai unor grupuri vulnerabile nu manifesta niciun fel de compasiune si intelegere pentru situatia altor persoane vunerabile, discriminand cu nonsalanta la randul lor. Cred ca am depasit faza in care aveam nevoie, ca indivizi, de o consiliere psihologica. Grupuri intregi de oameni au nevoie disperata de aceasta consiliere pentru a putea pasi catre un viitor mai bun.

Acum 200 de ani, daca iti doreai o femeie nu era nicio problema sa o iei cu forta. Nu numai ca nu te pedepsea nimeni dar era considerat ceva normal. Azi, acest lucru nu mai este acceptat. Cu putin efort, si steretotipurile de mai sus vor deveni o fantoma a trecutului. Este nevoie doar de consecventa si determinare.

Nu in ultimul rand poate ca nu este rau sa va amintiti ca in esenta barbatii sunt niste porci. De aceea, egalitatea cu barbatul inseamna in primul rand eliberarea de teama de a fi considerate niste scroafe.

Toate textele si opiniile mele sunt pamflete si trebuiesc tratate ca atare. De asemenea niciun text nu trebuie tratat ca o generalizare. Eu sunt sigur ca exista si romani demni insa nu despre ei vorbesc eu.