Colectiv, o vina colectiva

Colectiv, o vina colectiva

Nu tragicul accident din clubul Colectiv ne-a aratat unora dintre noi cat de putred este sistemul in care traim. Cativa dintre noi stiu acest lucru de o viata. Toti analistii si comentatorii de orice fel au scos in evidenta, in acesti doi ani, doar vina sistemului.

Nu vorbeste nimeni despre vina noastra, a tuturor cetatenilor aceste tari, a membrilor mai importanti sau mai putin importanti ai acestui sistem.

Nu vorbeste nimeni despre faptul ca suntem educati ‘sa ne descurcam’. Sistemul de relatii pe care este construita aceasta societate bolnava, priveste respectarea legii ca pe o datorie apartinand doar celor prosti. Restul, cei destepti, stiu sa se descurce. Imbratisand modelul corupt de cei putini l-am imputernicit si am devenit partasi cu vina egala.

Nu conteaza ca acest descurcat se face cu incalcarea legii si ca le profita, pe rand, doar unora in detrimentul celorlalti.

Cel ce nu accepta o spaga este un prost. Cel ce ia atitudine este un nebun.

Tot ce conteaza este sa ne atingem scopul personal, indiferent de mijloace. Aceasta mentalitate generalizata a eliminat aproape in intregime din societate individul care a respectat legea, care nu a incercat sa se ‘descurce’ dar si mai grav a lasat cele cateva persoane corecte fara niciun fel de sprijin in societate.

Din acest motiv aceste persoane nu devin modele si fara modele nicio societate nu isi poate schimba destinul.

La doi ani de la aceasta tragedie presa titreaza “65 de morti, niciun vinovat’. Vom putea incepe sa ne vindecam abia cand vom constientiza aceasta vina colectia “65 de morti si 19 milioane de vinovati’.

Toate textele si opiniile mele sunt pamflete si trebuiesc tratate ca atare. De asemenea niciun text nu trebuie tratat ca o generalizare. Eu sunt sigur ca exista si romani demni insa nu despre ei vorbesc eu.